Σημαντικές αλλαγές στις τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, τροποποιείται ο νόμος 96 του 1973 (άρθρο 17).

Στο άρθρο αναφέρονται τα εξής:

“Οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων 'αναφοράς', μετά την λήξη της 'περιόδου προστασίας των δεδομένων' (data protection period), σύμφωνα με τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας, μειώνεται στο 50% της τιμής του προϊόντος σε κατάσταση 'εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων' είτε στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με το ποια είναι σε κάθε περίπτωση η χαμηλότερη τιμή”.

Με τη διάταξη αυτή, επιχειρείται περαιτέρω μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει προϋπολογιστεί στο 1,9 δισ. ευρώ έως και το 2018.

Το καθεστώς της προστασίας ενός πρωτότυπου φαρμάκου ισχύει διεθνώς, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην παραγωγό εταιρεία να αποσβέσει το κόστος έρευνας και ανάπτυξής του.

Για μία δεκαετία, δηλαδή, δεν έχει κανένας άλλος πρόσβαση στον φάκελο του εν λόγω σκευάσματος και  δεν μπορεί να διαθέσει στην αγορά αντίγραφο (γενόσημο) του προστατευόμενου φαρμάκου.

Μέχρι σήμερα, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μπορούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια προστασίας, προβαίνοντας σε βελτιώσεις και διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στο σκεύασμα.

Εκτιμάται ότι τέσσερα στα πέντε πρωτότυπα σκευάσματα που κυκλοφορούν σήμερα στην ελληνική αγορά έχουν παρατείνει κατά τρία περίπου χρόνια την προστασία.

Με την εφαρμογή της “περιόδου προστασίας δεδομένων” ή “data protection period”, τα φάρμακα αυτά θα χάσουν το 50% της σημερινής τους τιμής, ενώ μέχρι σήμερα χάνουν το 20% μετά τη λήξη της πατέντας (δεκαετία) και εφόσον στο μεταξύ έχει κυκλοφορήσει αντίγραφό τους στην αγορά.

Έρευνα

Για να καταλήξει ένα φάρμακο στην αγορά, απαιτούνται έως και 13 έτη έρευνας και μελετών.

Λόγω της προόδου που έχει ήδη συντελεστεί στις θεραπείες, η ανακάλυψη και ανάπτυξη ενός νέου σκευάσματος γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνον ένα στα 1.000 υποψήφια μόρια που ερευνώνται θα καταλήξει στην αγορά ως νέο φάρμακο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA), το κόστος ανάπτυξης ενός νέου φαρμάκου εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο