Επισφαλής για τους ασθενείς είναι η λειτουργία πολλών δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων τα καθιστά προβληματικά σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται πλέον χάρη στην αυτοθυσία γιατρών και εργαζομένων.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας, τα οποία – σε πολλές περιπτώσεις – δεν είναι σε θέση να εφημερεύσουν.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των νοσοκομείων Δράμας και Ρεθύμνου, τα προβλήματα των οποίων παρουσιάζουν οι τοπικές Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών.

Το νοσοκομείο Δράμας αντιμετωπίζει ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ προβληματική είναι η προμήθεια υλικών, λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού του.

Από τις 101 προβλεπόμενες θέσεις μόνιμων και 71 ειδικευόμενων γιατρών, είναι καλυμμένες οι 51 και 40 αντίστοιχα, ενώ υπηρετούν και πέντε επικουρικοί.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το ποσοστό κάλυψης κυμαίνεται από 50% έως 56% και βρίσκεται κάτω από τα διεθνή όρια ασφαλούς λειτουργίας.

Ελλείψεις

Σε κρίσιμα τμήματα, όπως το ακτινολογικό, δεν υπάρχουν καθόλου ειδικευόμενοι γιατροί.

Στην παθολογική κλινική, εργάζονται μόλις πέντε ειδικευμένοι και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί.

Στη χειρουργική κλινική, έμειναν μόλις τρεις ειδικευόμενοι, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να παραμένει ακάλυπτο επί πολλές ώρες για τα επείγοντα περιστατικά.

Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται στην ορθοπεδική, την ουρολογική κλινική και στο τμήμα τεχνητού νεφρού, ενώ στο μικροβιολογικό υπηρετεί μόνο μία ειδικευμένη γιατρός.

Ρέθυμνο

Τα προβλήματα και τις ελλείψεις του νοσοκομείου Ρεθύμνου επισημαίνουν οι γιατροί, με επιστολή τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

“Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην κοινωνία δηλώνουμε, ότι δεν πάει άλλο”, αναφέρουν στην επιστολή τους, για να εξηγήσουν:

Το 2015, έκλεισαν τμήματα, όπως η ουρολογική κλινική και το ανοσολογικό τμήμα.

Η έλλειψη ειδικευομένων που επιτελούν βασικό και αναντικατάστατο έργο, επισφραγίζει τα φαινόμενα της κατάρρευσης και καταδεικνύει το εφιαλτικό μέλλον της δημόσιας υγείας.

Εξόντωση

Οι γιατροί κάνουν λόγο για επιχείρηση σωματικής εξόντωσης, ψυχολογικής βίας και ηθικής απαξίωσης των εργαζομένων από την πλευρά της διοίκησης.

Σημειώνουν, δε, πως αποτελεί διαχρονικό όνειδος για τις πολιτικές ηγεσίες ο εξαναγκασμός των εργαζομένων στην παράνομη, απλήρωτη εργασία, μέσα σε καθεστώς και με την απειλή της απόλυσης.

Ζητούν γενναία ενίσχυση σε προσωπικό και σε κονδύλια προκειμένου να διασφαλιστεί η πραγματική λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.

Αποφάσισαν στάση εργασίας για την Πέμπτη, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]