Την ύπαρξη απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία δικαίωσε το 2009 την Ιταλία σχετικά με το καθεστώς διάθεσης των φαρμάκων, επικαλείται ο Νίκος Χουντής, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις των θεσμών για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Με ερώτησή του προς την “Κομισιόν”, ο ευρωβουλευτής της “Λαϊκής Ενότητας”, υπογραμμίζει πως με την εν λόγω απόφαση το ελληνικό κράτος έχει το απόλυτο δικαίωμα να απαγορεύει το άνοιγμα φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.

Αφορά την υπόθεση 531/06, η οποία δικαίωσε την Ιταλία – και τη Γερμανία για αντίστοιχη περίπτωση – και συγκεκριμένα το δικαίωμά της, να απαγορεύει στην νομοθεσία της την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.

Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει το σκεπτικό του Δικαστηρίου, στο οποίο τονίζεται με κάθε τρόπο η “ανάγκη για ασφαλή και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό του πληθυσμού με φάρμακα”.

Διαπιστώνεται, επίσης, πως “οι μη φαρμακοποιοί δεν έχουν, εξ ορισμού, κατάρτιση, εμπειρία και ευθύνη αντίστοιχη με εκείνη των φαρμακοποιών”.

Το συμπέρασμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι ότι θεωρείται δικαιολογημένη η απαγόρευση που επιβάλλεται στους μη φαρμακοποιούς να εκμεταλλεύονται ιδιωτικό φαρμακείο.

Ο Νίκος Χουντής κατηγορεί την Κομισιόν και τους υπόλοιπους θεσμούς ότι στερούν το δικαίωμα και την υποχρέωση της Ελλάδας να προστατεύει τη Δημόσια Υγεία των πολιτών της, όπως ορίζει η ανωτέρω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Την καλεί, παράλληλα, να μην χρησιμοποιεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά ανάμεσα στα κράτη - μέλη και να άρει τις απαιτήσεις για αλλαγή της νομοθεσίας, εφόσον το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ερώτηση

Απευθύνει, δε, στους υπεύθυνους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα εξής ερωτήματα:

Γιατί στερεί το δικαίωμα (και υποχρέωση) του ελληνικού κράτους (όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) να προστατεύει τη δημόσια υγεία; Έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διαβούλευση, τα ζητήματα αυτά; Επικαλέστηκε την ανωτέρω δικαστική απόφαση;

Σε ποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύεται η ιδιοκτησία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς; Προτίθεται να ζητήσει από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών την άρση των ρυθμίσεων αυτών, όπως ζητείται τώρα από την Ελλάδα; Εάν όχι, γιατί;

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα