Περίπου 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες έχουν τύχει νοσοκομειακής περίθαλψης με κόστη που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ.

Κατά το τρέχον έτος έχει καταγραφεί αύξηση 42% σε διακομιδές του ΕΚΑΒ σε σύγκριση με το 2014, ενώ η αύξηση αυτή κατά την περίοδο αιχμής (Ιούνιο έως Νοέμβριο) άγγιξε το 103%.

Για την εκτίμηση και την αντιμετώπιση των ιατρικών αναγκών των προσφύγων χρησιμοποιείται το σύστημα διάγνωσης και έγκαιρου εντοπισμού ασθενών (triage) στα σημεία εισόδου του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα παραπάνω ανέφερε – μεταξύ άλλων – την Τρίτη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος (φωτό), στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση, η οποία διοργανώθηκε στη Ρώμη από το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας.

Ο κ. Μπασκόζος επεσήμανε τη συγκινητική προσφορά του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού, του υγειονομικού προσωπικού, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και όλων των αλληλέγγυων πολιτών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων Υγείας των προσφύγων και μεταναστών.

Δοκιμασία

Κατέστησε σαφές ότι στον τομέα της Υγείας, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς του προσφυγικού ζητήματος, η Ευρωπαϊκή ιδέα θα δοκιμαστεί.

Είτε οι ευρωπαϊκές χώρες – είπε – θα οδηγηθούν στην κατεύθυνση του ουμανισμού, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ή θα επικρατήσουν οι λογικές της περιχαράκωσης των κλειστών συνόρων και της ξενοφοβίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, η ανάπτυξη πολιτικών για την επαρκή αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών των μεταναστών και των σχετικών ανισοτήτων στην Υγεία, αποτελούν προκλήσεις ζωτικής σημασίας για τη Δημόσια Υγεία των ευρωπαϊκών κρατών και είναι αλληλένδετη με την ασφάλεια της Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δέσμευση

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, επεσήμανε ότι έχει αρχίσει η υλοποίηση της δέσμευσης μας για τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης (hot spots).

Το υπουργείο Υγείας έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την υγειονομική κάλυψη των χώρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ανέφερε, δε, πως - από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα - 689.686 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας μέσω της θαλάσσιας οδού του ανατολικού Αιγαίου.

Πάνω από 3.500 πρόσφυγες εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ο μέσος όρος αφίξεων στην Ελλάδα, σε ημερήσια βάση, ξεπερνά τις 4.950.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]