Πρόκειται για ένα νέο σύστημα διαδερμικής χειρουργικής πλατφόρμας που δεν απαιτεί την εισαγωγή τροκάρ, σε μια λαπαροσκοπική επέμβαση στην κοιλιά. Με το καινοτόμο αυτό σύστημα των ιδιαίτερα λεπτών εργαλείων, μετά την επέμβαση μόνο μικρά και δυσδιάκριτα σημάδια παραμένουν πάνω στο δέρμα του ασθενούς, τα οποία μετά από το σύντομο διάστημα της επούλωσης εξαφανίζονται σχεδόν πλήρως.

To PERCUVANCE είναι μια μικρο-λαπαροσκοπική πλατφόρμα που αποτελείται από εννέα μοναδικά στοιχεία τα οποία συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται ένα πολυλειτουργικό χειρουργικό εργαλείο μέσων για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Βασίζεται σε έναν άξονα με διάμετρο 2.9 χιλιοστών, ο οποίος εισάγεται διαδερμικά χρησιμοποιώντας ως εισαγωγέα μια βελόνα τύπου Veress. Στη συνέχεια, αυτός, μέσω μιας επαναχρησιμοποιούμενης λαβής, μπορεί να συνδεθεί με μια ευρεία ποικιλία εναλλάξιμων άκρων πέντε χιλιοστών (πλήρους μεγέθους) συμπεριλαμβανομένων ψαλίδιου Metzenbaum, λαβίδας παρασκευής και λαβίδας συγκράτησης.

Ο άξονας, αν και μικρής διαμέτρου, παραμένει αρκετά ισχυρός ώστε να συγκρατήσει τις δομές, ενώ ο χειρουργός χρησιμοποιεί τα εναλλάξιμα άκρα για να συλλάβει, να παρασκευάσει,να κόψει και να χειριστεί τους ιστούς κατα την διάρκεια μιας επέμβασης. Η χρήση του PERCUVANCE βοηθά στη διατήρηση της εμφύσησης και διευκολύνει την ανταλλαγή άκρων εξωσωματικά χωρίς να επιβαρύνει χρονικά τη χειρουργική διαδικασία. Επιπλέον, οι επεμβάσεις με τη χρήση του συστήματος PERCUVANCE απαιτούν λιγότερα τροκάρ και προκαλούν μικρότερο τραύμα και καλύτερο μετεγχειρητικό κοσμητικό αποτέλεσμα.

Πρόσθετα οφέλη είναι η μικρή καμπύλη εκμάθησης της τεχνικής από τους χειρουργούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και η εξοικονόμηση νοσοκομειακών δαπανών που αφορούν νέες τεχνολογίες. To PERCUVANCE είναι ένα προϊόν του ομίλου Teleflex και έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και έχει λάβει επίσης τη σήμανση CE.

Οι πρώτες λαπαροσκοπικές επεμβάσες με το PERCUVANCE την Ελλάδα έχουν ήδη διενεργηθεί στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής: Καθηγητής κ. Γ. Ζωγράφος) στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο από τον Επίκ. Καθηγητή κ. Γ. Θεοδωρόπουλο, FACS, FASCRS και οι εντυπώσεις που αποκομίστηκαν από την εύχρηστη αυτή εξέλιξη στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ήταν ιδιαίτερα θετικές.

Το PERCUVANCE θα είναι εμπορικά διαθέσιμο στην Ελλάδα το 2016 με την τελική του μορφή που θα περιλαμβάνει ειδικά άκρα με μονοπολικό hook ,spatula και κλιπ hem-o-lok για τις απολινώσεις αγγείων με ειδικό εισαγωγέα μήκους 36 cm.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη