Δεκάδες αποφάσεις για παύσεις διοικητών και αναπληρωτών τους σε νοσοκομεία όλης της χώρας, υπογράφονται καθημερινά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Από την πρόσφατη διαδικασία αξιολόγησης των 71 διοικητών, αποφασίστηκε η παύση των 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές) και η παραμονή μόλις 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές).

Υλοποιώντας τις γνωμοδοτήσεις της επιτροπής, οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης προχωρούν σε απομάκρυνση των παραπάνω στελεχών με αποφάσεις παύσεων.

Μόλις εννέα από τους διοικητές αποχωρούν αυτοβούλως, με επιστολή παραίτησης προς το υπουργείο Υγείας. Οι παραιτήσεις τους γίνονται αποδεκτές, με συνοπτικές διαδικασίες...

Η αντικατάσταση των διοικήσεων εμφανίζει σημαντικές καθυστερήσεις. Πέρα από τα όποια επιχειρήματα της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα, τα νοσοκομεία είναι ουσιαστικά αδιοίκητα από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση.

Στο διάστημα αυτό, οι διοικήσεις τους είναι “υπηρεσιακές” και σε πολλές περιπτώσεις προβληματικές. Δεν είναι τυχαίο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε την απομάκρυνση διοικητών, παρότι έχουν αξιολογηθεί θετικά από την επιτροπή.

Προβλήματα

Πληροφορίες του Iatronet αναφέρουν ότι τα προβλήματα αυτά εντείνονται τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από τη δημοσιοποίηση των αξιολογήσεων.

Στα περισσότερα νοσοκομεία, δεν είναι εύκολο να ασκηθεί διοίκηση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναζητείται τρόπος να προχωρήσουν οι εκκρεμότητες, χωρίς αυτό να είναι εφικτό.

Η εκκρεμότητα αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τον διορισμό των νέων διοικητών, η οποία δεν αναμένεται να γίνει πριν τον νέο χρόνο. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις επιτελικές θέσεις στο ΕΣΥ θα δώσουν και το στίγμα της προσέγγισης που κάνει η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση.

Στρατός

Οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης έχουν δηλώσει ότι δεν περιμένει κάποιος “κομματικός στρατός” να καταλάβει τις θέσεις και πως η επιλογή των προσώπων θα γίνει με αξιοκρατικές διαδικασίες.

Έχουν, μάλιστα, ανακοινώσει ότι στα ήδη ισχύοντα κριτήρια επιλογής, θα προστεθούν και άλλα, όπως μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σχετικός με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική της υγείας ή άλλος συναφής τίτλος στη διοίκηση και στα οικονομικά ή διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με τις υπηρεσίες Υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά.

Θα αξιολογηθεί, επίσης, η προϋπηρεσία, οι ξένες γλώσσες, οι σπουδές στο εξωτερικό, η προσωπικότητά τους, συστατικές επιστολές και το κοινωνικό τους έργο.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό