Στα διοικητικά δικαστήρια θα προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) κατά του νεοκδωθέντος δελτίου τιμών φαρμάκων.

Καταγγέλλουν ότι ο χρόνος διάθεσης των αποθεμάτων τους είναι μόλις 17 ημέρες, παρά το ότι η σχετική υπουργική απόφαση κάνει λόγο για 20 ημέρες.

Στο διάστημα αυτό, οι αποθήκες πρέπει να διαθέσουν στην αγορά το απόθεμα των φαρμάκων που διαθέτουν, το οποίο έχουν αγοράσει σε τιμές υψηλότερες από εκείνες που διαμορφώθηκαν με το νέο δελτίο.

Όπως τόνισαν την Τετάρτη η πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου Ειρήνη Μαρκάκη και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης (φωτό) οι αποθήκες θα έχουν σημαντική οικονομική ζημία από την εν λόγω απόφαση.

Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι οι αποθήκες, ένα φάρμακο με λιανική τιμή 100 ευρώ το αγοράζουν με 95,5 ευρώ και καλούνται τώρα να το διαθέσουν 92 ευρώ.

Αντίθετα, τα φαρμακεία-εξήγησε- δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να διαθέσουν το απόθεμά τους σε 45 ημέρες, ενώ το ίδιο σκεύασμα το αγοράζουν 100 ευρώ και το πωλούν 124.

Παράλληλες

Οι φαρμακαποθηκάριοι αναφέρθηκαν στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών, σημειώνοντας ότι σε αυτές οφείλεται ένα μέρος των ελλείψεων σκευασμάτων που παρατηρείται στην ελληνική αγορά.

Εξαπέλυσαν πυρά κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, λέγοντας ότι διαμορφώνουν πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού ενάντια στην ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία.

Δ.Κ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκριση τοποθέτησης του εμφυτεύματος της Neuralink σε δεύτερο ασθενή
Μπαλονάκι χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο
VHL Webinar 2024: ‘’Σποραδικός και κληρονομούμενος καρκίνος του νεφρού (Von- Hippel Lindau) - Με επίκεντρο τον ασθενή’’