To “κουβάρι» που λέγεται νοσοκομειακά απόβλητα θα προσπαθήσει να ξεδιαλύνει από τη νέα χρονιά το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, υπάρχει σχεδιασμός να διενεργηθεί μελέτη για το σύνολο των αποβλήτων που προέρχονται από τα δημόσια νοσοκομεία, τις ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια. Πρόκειται για απόβλητα άκρως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, καθώς φέρουν πάνω τους μολυσματικές ασθένειες, καρκινογόνες ουσίες και βαρέα μέταλλα (ραδιενεργά). Ειδικά για τα τελευταία τον πρώτο λόγο τον έχει η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Δημόκριτος), ο οποίος καθορίζει και τον τρόπο καταστροφής τους.

Μολονότι, λοιπόν σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του ΙΦΕΤ, οι πάροχοι υγείας –δυστυχώς όχι όλοι- κρατούν στοιχεία για τα απόβλητα που παράγουν σε ετήσια βάση δεν υπάρχει το αρμόδιο όργανο να τα συλλέξει. Έτσι, κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος τους, ενώ κάποιοι μιλούν για 200.000 τόνους απόβλητα τον χρόνο. Τα οποία συγκεντρώνονται σε μεγάλο ποσοστό στις αποθήκες του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα και καταστρέφονται στο ΧΥΤΑ Φυλής. Την ίδια στιγμή, κατά την ίδια πηγή, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος για τον τρόπο διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων –σε άλλες σακούλες πρέπει να μπαίνουν τα αμιγώς μολυσματικά και σε άλλες τα τοξικά- τόσο εντός των υγειονομικών μονάδων, όσο και κατά τη μεταφορά τους για αποστείρωση ή αποτέφρωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει ακολουθώντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που προβλέπουν συγκεκριμένες και αυστηρές διαδικασίες επισημαίνει ο παράγοντας του ΙΦΕΤ.

Στους βασικούς στόχους της μελέτης, επίσης, είναι να διερευνηθούν η «νομιμότητα των δρόμων» που ακολουθούνται για την καταστροφή των συγκεκριμένων αποβλήτων, αλλά και να διαπιστωθεί αν υπάρχει τρόπος να μειωθεί άμεσα το κόστος της διαχείρισής τους που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Επιχειρηματίας που λειτουργεί ιδιωτική κλινική, μας ανέφερε ότι κάθε χρόνο παράγει περί τους 24 τόνους νοσοκομειακά απόβλητα. Η μεταφορά και η αποτέφρωσή τους του κοστίζει –φιλική τιμή- 1,10 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά το κόστος αποτέφρωσης στη Φυλή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι είναι πάνω από 1,60 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες από τον χώρο της υγείας υποστηρίζουν ότι ένα μέρος των αποβλήτων φεύγει για καταστροφή και στο εξωτερικό- και συγκεκριμένα σε εργοστάσιο αποτέφρωσης στην Ισπανία, όπου εκεί το κόστος φθάνει ίσως και τα 1.500 ευρώ ο τόνος.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ