Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης του θανάτου ενός 4χρονου κοριτσιού στην Κρήτη, έπειτα από επέμβαση ρουτίνας για κρεατάκια.

Το υπουργείο εγκαλείται, επειδή δεν ζητήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση για το περιστατικό. Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία θεωρεί πως έγινε ό,τι έπρεπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης επισκέφθηκε την Τρίτη το νοσοκομείο Χανίων, όπου και αναφέρθηκε στο περιστατικό.

Επεσήμανε ότι – ως το τέλος της εβδομάδας – θα έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο του κοριτσιού.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο νοσοκομείο (φωτό), ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο από την πρώτη στιγμή για το συμβάν και για τις ενέργειες που έχουν γίνει.

Παρακολουθεί – είπε – στενά τις εξελίξεις. Διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι θα ελεγχθεί κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης και θα τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμιμες διαδικασίες και θα αποδοθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση.

Ανακοινώσεις

Ενδεικτικό της πίεσης την οποία υφίσταται το υπουργείο, είναι το ότι την Τρίτη εξέδωσε για το περιστατικό δύο ανακοινώσεις.

Στην πρώτη, αναφέρεται ότι ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ - Γ.Ν. «Βενιζέλειο», ο οποίος εκτελεί χρέη διοικητή, έδωσε εντολή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος και σε συνεννόηση με το υπουργείο, ζήτησε όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τη διοίκηση του Βενιζέλειου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ενδεδειγμένη ελεγκτική παρέμβαση του Σώματος.

Επιμονή

Πέντε ώρες αργότερα, εξέδωσε και νέα ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για αδιανόητη και προκλητική η επιμονή ορισμένων μέσων ενημέρωσης να συνεχίζουν να εγκαλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για συγκάλυψη ευθυνών σε ό,τι αφορά το τραγικό περιστατικό:

“Είναι απολύτως ψευδές, επίσης, ότι λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα σε συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή, το υπουργείο έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση, όταν όλοι οι υγειονομικοί συντάκτες ξέρουν ότι το σχετικό Δελτίο Τύπου εστάλη σήμερα στις 16.09 στο οποίο δίνονται αναλυτικές εξηγήσεις για το συμβάν και τις ενέργειες που έχουν γίνει.

Διευκρινίζεται επίσης - για όσους δεν γνωρίζουν - ότι η Προκαταρκτική Εξέταση προηγείται της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), η οποία εννοείται ότι θα διαταχθεί εφόσον προκύψουν ευθύνες από το τελικό πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης που αναμένεται να βγει στο τέλος της εβδομάδας”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ