To 20% των διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται στην Ελλάδα είναι «κατευθυνόμενες πωλήσεις» από τους γιατρούς προς τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, καταγγέλλει στο Ιatronet o Kώστας Μπεντεβής, πρόεδρος στην Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών, Βιοπαθολόγων, Κυταρρολόγων, Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΒΙ). 

Αυτό κατά τον ίδιο σημαίνει ότι από τα 550 εκατ. ευρώ, που είναι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΠΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις τα 110 εκατ. ευρώ είναι προδιαγεγραμμένo να καταλήξουν στις τσέπες κάποιων κέντρων.

Είναι σκάνδαλο αυτό που γίνεται στην υγεία, υπογραμμίζει ο ίδιος, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να φυτοζωεί και να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βάλουν λουκέτο και από την άλλη προκλητικά πολύ λίγες εταιρείες να θησαυρίζουν. Και όχι μόνο από τις κατευθυνόμενες πωλήσεις που δέχονται, αλλά και από τα πολύ υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που έχουν από τους προμηθευτές τους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 50%, όπως συμβαίνει με τα αντιδραστήρια. Οι τιμές των τελευταίων μπορεί να είναι από 70 ευρώ και να φθάνουν σε κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις και τα 1.000 ευρώ. Εκπτώσεις που δικαιολογούνται από τον μεγάλο τζίρο που κάνουν σε ημερήσια βάση αυτά τα κέντρα ξεπερνώντας ακόμη και τα 8.000 ευρώ.
Στον αντίποδα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΕΕΒΙ, είναι τα εργαστήρια της γειτονιάς, ο καθημερινός τζίρος των οποίων μόλις και μετά βίας πιάνει τα 800 ευρώ –αυτό το ποσό δεν δικαιολογεί καμία έκπτωση από τους προμηθευτές- με το 70% αυτών να προορίζεται για την κάλυψη του κόστους.

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν κατά τον ίδιο ένας Νομός με 100.000 κατοίκους να έχει 12 μικροβιολογικά εργαστήρια και ένας άλλος Νομός με 300.000 κατοίκους να έχει 65 τέτοια εργαστήρια. Θα μπορούσε, ισχυρίζεται στο δεύτερο αυτό Νομό να δικαιολογηθεί ένα τριπλάσιο νούμερο εργαστηρίων, όχι όμως ένα εξαπλάσιο, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΕΒΙ.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ο κ. Κ. Μπεντεβής η Πανελλήνια Ένωση έχει ζητήσει την άμεση σύσταση μιας επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς στο χώρο με πρόεδρο δικαστικό λειτουργό και μέλη υψηλόβαθμα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, της ΥΠΕΔYΦΚΑ και αντιπροσώπους των ιατρικών ενώσεων που εμπλέκονται.

Όπως λέει, η ασυδοσία και η διαφθορά λυμαίνονται τον χώρο της υγείας και κανείς από την πλευρά της Πολιτείας- που τα γνωρίζει πολύ καλά αυτά τα φαινόμενα- δεν κάνει κάτι σοβαρό και ουσιαστικό για να τα καταπατήσει. «Εμείς λοιπόν, σημειώνει εν κατακλείδι ο κ. Μπεντεβής, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε το έργο της Πολιτείας για την εξάλειψη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής». Στο πλαίσιο αυτό το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΕΒΙ έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να παρουσιάσει τις ενδείξεις διαφθοράς που έχει συλλέξει από μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα κ.λπ. χωρίς όμως ακόμη κάποια απάντηση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο