Να δώσει στοιχεία σχετικά με τις διαφορές τιμών στα βρεφικά γάλατα στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ, ζητεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Κυριτσάκης (φωτό δεξιά) ανέφερε την Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι το γάλα ήταν ακριβό, όταν το διέθεταν τα φαρμακεία και πως η τιμή του έπεσε, όταν άρχισε να διατίθεται από τα σούπερ μάρκετ.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα των αναφορών του:

“Το βρεφικό γάλα πριν από χρόνια διατίθετο μόνο από τα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί αφού είχαν μονοπώλιο το γάλα, το είχαν 23 - 24 ευρώ το κουτί, ενώ στην Ευρώπη το έβλεπες 15 - 17 ευρώ.

Παρεμβήκαμε ως επιτροπή ανταγωνισμού και είπαμε αυτό που κάνετε δεν είναι σωστό, διότι το μη συνταγογραφούμενο γάλα δεν είναι ανάγκη να το δίνουν μόνο τα φαρμακεία.

Με αυτό τον τρόπο πείστηκε τότε το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Υγείας και βγάλανε μια υπουργική απόφαση ότι το βρεφικό γάλα θα πωλείται και στα σούπερ μάρκετ.

Αμέσως, το γάλα έπεσε ένα 23% κάτω. Γιατί έγινε αυτό; Διότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Γιατί όταν ξέρει ο άλλος ότι δεν το έχει μονοπώλιο θα κοιτάξει να κατεβάσει την τιμή. Αυτό είναι πολύ βασικό. Έτσι λειτουργεί η οικονομία.

Πάνω σε αυτό το θέμα είχαμε πολλές αντιδράσεις από τους φαρμακευτικούς συλλόγους. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας σήκωσε μπαϊράκι. Λέγανε να μην αγοράζει κανείς από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δίνουν στα σούπερ μάρκετ.

Εμείς, όμως, τους επιβάλλαμε ασφαλιστικά μέτρα, δε μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Η οικονομία πρέπει να λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους”.

Απάντηση

Να δώσει στοιχεία σχετικά με τα όσα ανέφερε στη Βουλή, ζητεί από τον κ. Κυριτσάκη ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, ο Κωνσταντίνος Λουράντος (φωτό αριστερά) αναφέρει – μεταξύ άλλων – τα εξής:

“Ζητάμε από τον κ. Κυριτσάκη:

Nα καταθέσει συγκεκριμένα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την βασιμότητα των ισχυρισμών του.

Να μας απαντήσει με συγκριμένα παραδείγματα ποια είναι τα βρεφικά γάλατα (τιμές και συσκευασίες) που πωλούνταν σε τιμές υψηλότερες στην Ελλάδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Να μας αποδείξει πώς οι αυτόνομες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι τα φαρμακεία, λειτουργούν ως καρτέλ.

Κατανοούμε την αγωνία του κ. Κυριτσάκη για τη… συνέχιση του έργου του, αλλά δεν νοείται ο πρόεδρος μιας Ανεξάρτητης Αρχής, να εκφοβίζει συνδικαλιστικά όργανα όπως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας που τόλμησε 'να σηκώσει μπαϊράκι', όπως είπε χαρακτηριστικά, και να επαίρεται με ύφος τιμωρού.

Θα πρέπει να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού πως τα φαρμακεία δεν καθορίζουν τις τιμές αλλά οι εταιρείες. Το δε ποσοστό κέρδους των φαρμακείων δεν ξεπερνά το 10%.

Αναμένουμε τις απαντήσεις και τα στοιχεία του κ. Κυριτσάκη, όπως και άλλα παραδείγματα ουσιαστικής παρέμβασης του όπως το καρτέλ των καυσίμων.

Σε αντίθετη περίπτωση θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού τις δηλώσεις του και επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματος μας”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση