Στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, ήρθε ξανά η υπόθεση του 2012, με τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας την Παρασκευή σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.

Υπερασπιζόμενος το έργο του, ο κ. Ξανθός επικαλέστηκε έκθεση του ειδικού εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, του κ. Μποχοσλάφσκι.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το στέλεχος του Οργανισμού ήρθε τον περασμένο μήνα στη χώρα μας και έκανε ειδική αναφορά στο χώρο της Υγείας:

“Ήρθε να παρατηρήσει κατά πόσο στην Ελλάδα του μνημονίου και της λιτότητας γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα και τα κοινωνικά δικαιώματα”, εξήγησε ο υπουργός Υγείας, διαβάζοντας το σχετικό απόσπασμα της έκθεσης:

“Χαιρετίζω την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια πρόσθετα κονδύλια για τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη στον προϋπολογισμό του 2016 και επιθυμεί να εφαρμόσει καθολικά ένα σχέδιο για τη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας”.

Ο κ. Ξανθός υπενθύμισε την έκθεση του προηγούμενου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, του Σέφας Λουμίνα, ο οποίος είχε έρθει πριν από δυο χρόνια στην Ελλάδα.

Η έκθεσή του – είπε – ήταν ένα κατηγορητήριο για τις πολιτικές των τότε κυβερνήσεων, για την υγειονομική φτώχεια στην οποία είχαν καταδικάσει την κοινωνία, ακόμα και για παρεμβάσεις, όπως είναι η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών.

Αντίδραση

Άμεση ήταν η αντίδραση του τότε υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, για να ακολουθήσει η εξής στιχομυθία:

Λοβέρδος: Δεν με αφορούν...

Ξανθός: Υπάρχει ολόκληρη παράγραφος, κύριε Λοβέρδο, η παράγραφος 64 που αναφέρεται…

Λοβέρδος: Δεν με αφορούν! Προκύπτει από τις καταγγελίες σας.

Ξανθός: Στηλιτεύει ο ΟΗΕ αυτή τη συμπεριφορά.

Λοβέρδος: Η εισαγγελία Αθηνών το έχει διευκρινίσει.

Ξανθός: Ωραία, ωραία προχωρώ παρακάτω.

Λοβέρδος: Δεν μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε.

Ξανθός: Δεν λέω ό,τι θέλω, εσείς προκαλείτε. Σε αυτό το θέμα προκαλείτε. Σας παρακαλώ! Δεν λέω ό,τι θέλω. Έχει καταγραφεί στην κοινή γνώμη. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα μας έχει εγκαλέσει ως χώρα σε περίοδο που ήσασταν Υπουργός Υγείας εσείς. Σας παρακαλώ πάρα πολύ!

Λοβέρδος: Έχει διευκρινιστεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής...

Ξανθός: Σας παρακαλώ πάρα πολύ!

Λοβέρδος: Έχει διευκρινιστεί. Έχει διευκρινιστεί από την Εισαγγελία Αθηνών. Να διαβάζετε! Είστε αδιάβαστοι!

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης: Κύριε Λοβέρδο, όταν λέμε κάτι, θα σηκώνεστε και θα απαντάτε επί τόπου;

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση