Σημαντική είναι η εξοικονόμηση πόρων σε όσα νοσοκομεία επιλέξουν καθαρίστριες με σύμβαση, σε σύγκριση με το κόστος ιδιωτικού συνεργείου.

Αυτό επισημαίνει το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ), αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργείου Υγείας και της στάσης που τηρεί στο θέμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο «Δρομοκαΐτειο» απομακρύνθηκε το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας. Προσελήφθησαν με ατομική σύμβαση οι εργαζόμενοι που απασχολούσε, με μισθό 700 ευρώ και ένσημα στο ΙΚΑ.

Το κόστος της καθαριότητας του νοσοκομείου – σημειώνει – μειώθηκε κατά 30% έως 40%, με καλύτερη ποιότητα καθαρισμού, επαρκή αριθμό προσωπικού, αμειβομένου με το μισθό δημοσίου υπαλλήλου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Η σύμβασή τους, ωστόσο, έληξε στο τέλος του 2015 και οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν παράταση των συμβάσεών τους. Η κυβέρνηση προχώρησε, τελικά, σε παράταση στους φορείς που απασχολούσαν προσωπικό με το ίδιο καθεστώς.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να πράξει το ίδιο σε όλα τα νοσοκομεία.

Υποχρεώσεις

Το επιχείρημα είναι ότι τα ιδιωτικά συνεργεία δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, καθώς το προσωπικό τους εργάζεται πολύ περισσότερες ώρες από όσες αμείβεται, χωρίς ρεπό, με μισθούς 300 ευρώ και χωρίς ένσημα.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας επισημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πολιτική ηγεσία, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση.

Στην τελευταία συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ, ο Ανδρέας Ξανθός είχε δηλώσει ότι αλλάζει η πολιτική της κυβέρνησης και πως οι εργολάβοι θα αντικατασταθούν από κοινωνικούς συνεταιρισμούς (ΚΟΙΝΣΕΠ).

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας