Νέα δεδομένα στις συναλλαγές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνει απόφαση του Εφετείου Αθηνών, έπειτα από προσφυγή φαρμακοποιών.

Πρόκειται στην ουσία για δύο αποφάσεις (4233 και 4240/201), οι οποίες προβλέπουν πως ο Οργανισμός θα πληρώνει τόκους υπερημερίας όταν η εξόφληση των οφειλών του ξεπερνά τις 60 μέρες και εφόσον οι φαρμακοποιοί καταγγείλουν τη σύμβαση με τον Οργανισμό.

Σημειώνεται ότι – με βάση τα σημερινά δεδομένα – ο ΕΟΠΥΥ εξοφλεί τους φαρμακοποιούς σε 90 μέρες, στην καλύτερη περίπτωση!

Όταν έγινε η σχετική προσφυγή προς το Εφετείο, ο χρόνος εξόφλησης ξεπερνούσε ακόμη και τις 110 μέρες.

Η προσφυγή έγινε από 80 φαρμακοποιούς του Έβρου, οι οποίοι προχώρησαν μαζικά σε καταγγελία της σύμβασης όσον αφορά την καθυστερημένη εξόφληση λογαριασμών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2012.

Εκδικάστηκε από το τριμελές Εφετείο Αθηνών στις 27 Ιουλίου 2015 και τελικώς τους δικαίωσε.

Επίσημη αντίδραση από πλευράς ΕΟΠΥΥ δεν έχει υπάρξει ως τώρα ενώ άγνωστο παραμένει αν σε αυτή την απόφαση θα δοθεί και συνέχεια σε ανώτερο βαθμό...

ΠΦΣ

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωσε και ο νομικός σύμβουλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Ηλίας Δημητρέλλος.

Από την πρώτη στιγμή – τονίζει ο κ. Δημητρέλλος – ο ΠΦΣ είχε ενθαρρύνει τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους να ασκήσουν ανάλογες αγωγές για την καταβολή τόκων υπερημερίας, έχοντας αποστείλει στις 12 Φεβρουαρίου 2013 υπόδειγμα αγωγής.

Κοινοποιήθηκε, μάλιστα, και εξώδικη δήλωση του ΠΦΣ προς τον ΕΟΠΥΥ με ανάλογο περιεχόμενο.

Ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου εκτιμά ότι πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες αποδεικνύουν ότι το δημόσιο (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ), δεν μπορεί να αυθαιρετεί, καθυστερώντας την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του χωρίς τίμημα.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα