Ο τομέας του φαρμάκου είναι ο μόνος στον οποίο παρουσιάζεται έντονη κινητικότητα στον χώρο της Υγείας.

Εκδόθηκε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου.

Περιλαμβάνει κυρίως μειώσεις τιμών και ελάχιστες αυξήσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως διορθώσεις τιμών που είχαν δοθεί με προηγούμενα δελτία.

Ορισμένα σκευάσματα έχουν τιμολογηθεί με αυξημένο ΦΠΑ 13%, από 6% που ίσχυσε μέχρι σήμερα.

Οι φαρμακοποιοί είχαν προειδοποιήσει ότι η αλλαγή στο καθεστώς αυτό θα φέρει επιβάρυνση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε σκευάσματα, όπως οι ηπαρίνες.

Οι ηπαρίνες, ωστόσο, παρέμειναν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, αλλά στον αυξημένο εντάχθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα, όπως παράγωγα αίματος και σκιαγραφικά.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται μία σειρά παρεμβάσεων στον τομέα του φαρμάκου, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εξής:

Λίστα

Η έκδοση (τις επόμενες μέρες) θετικού καταλόγου, συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο οποίος θα περιλαμβάνει σκευάσματα που καλύπτει η Κοινωνική Ασφάλιση.

Η γενική ανατιμολόγηση φαρμάκων, με την οποία θα προσαρμοστούν στις νέες τιμές σκευάσματα που έχουν βγει από το καθεστώς προστασίας, τα γενόσημά τους, αλλά και μία σειρά από πρωτότυπα φάρμακα.

Για τον σκοπό αυτό, έχει ζητηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες να καταθέσουν έως την Πέμπτη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) τα στοιχεία των προϊόντων τους.

Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να εκδοθεί και ο νέος κατάλογος με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία δεν αποζημιώνονται από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό