Αναγνώριση προϋπηρεσίες στους πρώην γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης μετά την ειδικότητα και στο όριο ηλικίας πρόσληψης στο ΕΣΥ, περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – στο νομοσχέδιο για τους ανασφάλιστους, το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο, που παρατίθεται ολόκληρο εδώ, επέρχονται οι εξής αλλαγές στους γιατρούς:

Αντιµετωπίζεται ενιαία ο τρόπος προκήρυξης των θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Ο σχεδιασµός κατανοµής του απαραίτητου για τη λειτουργία ιατρικού προσωπικού γίνεται κεντρικά, µε σκοπό την κάλυψη των κενών και κενούµενων θέσεων σε όσο το δυνατόν συντοµότερο χρονικό διάστηµα.

Επίσης, προσδιορίζεται µε σαφήνεια ότι οι θέσεις ειδικευµένων ιατρών ΕΣΥ προκηρύσσονται στον εισαγωγικό βαθµό επιµελητή Β΄, στον οποίο και προσλαµβάνονται.

Αυξάνεται κατά πέντε χρόνια το όριο ηλικίας για την κατάληψη θέσης επιµελητή Β΄.

Η διάταξη αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειµένου να αποφευχθεί πιθανός αποκλεισµός γιατρών µε επάρκεια γνώσης, δεδοµένου ότι κατά τα έτη 2012 έως και 2014 δεν έγινε προκήρυξη θέσεων.

Περαιτέρω, ορίζεται ως ηµεροµηνία συµπλήρωσης των ορίων ηλικίας των ιατρών για την πρόσληψη και εξέλιξή τους στο ΕΣΥ η 31η Δεκεµβρίου του έτους εντός του οποίου ο γιατρός συµπληρώνει το αντίστοιχο όριο ηλικίας.

Τίθεται προϋπόθεση για την εκ νέου υποψηφιότητα ειδικευµένων γιατρών ΕΣΥ σε θέσεις που προκηρύσσονται µέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Κρίσεις

Με άλλη διάταξη ρυθµίζεται η λειτουργία του Συµβουλίου Προσλήψεων - Κρίσεων των ειδικευµένων γιατρών ΕΣΥ των νοσοκοµείων.

Συγκεκριµένα, προκειµένου να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα της έλλειψης ορισµού εισηγητών στα Συµβούλια, εφόσον δεν είναι επαρκής ο αριθµός επιµελητών Α΄ όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκοµεία της χώρας για τη στελέχωση των Συµβουλίων Προσλήψεων – Κρίσεων.

Παρέχεται το δικαίωµα σε µόνιµους υπαλλήλους του στενού και του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, οι οποίοι κατέχουν άδεια ή βεβαίωση άσκησης ιατρικού επαγγέλµατος στην Ελλάδα, να αποκτούν και την ιατρική ειδικότητα χωρίς να απολύονται από την υπηρεσία τους.

Επιταχύνεται η διαδικασία χαρακτηρισµού και αποχαρακτηρισµού Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας ως άγονων και προβληµατικών , σύµφωνα µε τα εκάστοτε δεδοµένα.

Θεσπίζονται ειδικά κίνητρα, µε τη µορφή επιδοτήσεων, σε είδος ή και σε χρήµα, από τις περιφέρειες και τους δήµους στους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, για την κάλυψη των υπαρχουσών κενών θέσεων των ιατρείων της περιφέρειάς τους.

Ειδίκευση

Καταργείται διάταξη του άρθρου 10 του νόμου 4316/2014 ( Α΄ 270), σύµφωνα µε την οποία, οι γιατροί, προκειµένου να ξεκινήσουν την ειδίκευσή τους, οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου.

Οι γιατροί, που αποκτούν πτυχίο και καταθέτουν αίτηση για τη λίστα αναµονής στην ειδικότητα, έχουν πλέον τη δυνατότητα σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα να ξεκινήσουν την ειδίκευσή τους στο νοσοκοµείο επιλογής τους.

Μεγάλος αριθμός έχουν ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν ειδικότητα στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτόν, έχει µειωθεί πάρα πολύ ο χρόνος αναµονής για την έναρξη της ειδίκευσης.

Η εφαρµογή της διάταξης έχει ως συνέπεια, γιατροί, που καλούνται να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους, να αδυνατούν να το κάνουν, εφόσον δεν έχουν ολοκληρώσει την προαπαιτούµενη υπηρεσία υπαίθρου.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσµα τη δηµιουργία κενών θέσεων ειδικευοµένων, δηλαδή έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα νοσοκοµεία και µη δυνατότητα αντιµετώπισης των πολυάριθµων περιστατικών, µε δυσµενείς συνέπειες για την υγειονοµική κάλυψη του πληθυσµού και τη δηµόσια Υγεία.

Προϋπηρεσία

Η προϋπηρεσία των γιατρών και οδοντιάτρων, που µεταφέρθηκαν - µετατάχθηκαν από τα νοσοκοµεία του ΙΚΑ σε νοσοκοµεία του ΕΣΥ, καθώς και των γιατρών - οδοντιάτρων που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ και µεταφέρθηκαν - µετατάχθηκαν στο ΠΕΔΥ, αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ.

Με τον τρόπο αυτό, αίρεται η υφισταµένη µεταξύ του εν λόγω ιατρικού προσωπικού και των λοιπών ειδικευµένων ιατρών του ΕΣΥ διάκριση αναφορικά µε το χρόνο της επαγγελµατικής προϋπηρεσίας τους.

Το αναγκαίο για το δηµόσιο σύστηµα Υγείας ενεργό και ειδικευµένο αυτό ιατρικό προσωπικό εντάσσεται, κατατάσσεται ενσωµατώνεται και εξελίσσεται στο δηµόσιο σύστηµα υγείας µε ίσους µε τους λοιπούς γιατρούς του ΕΣΥ όρους.

Στην αναγκαιότητα της συγκεκριμένης νοµοθετικής ρύθµισης συνηγορεί και το γεγονός ότι το µεγαλύτερο µέρος των γιατρών και οδοντιάτρων, στους οποίους αφορά η ρύθµιση, προχώρησε στο κλείσιµο του ιδιωτικού του ιατρείου για να απασχοληθεί, πλήρως και αποκλειστικά, στους δηµόσιους φορείς Υγείας.

Αποκαθίσταται, επίσης, η µισθολογική µεταχείριση και µισθολογική εξέλιξη των γιατρών και οδοντιάτρων, που εντάχθηκαν στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ, εφόσον αναγνωρίζεται και υπολογίζεται ως προϋπηρεσία τους για τη χορήγηση και σε αυτούς του επιδόµατος χρόνου υπηρεσίας, ο χρόνος που υπηρέτησαν σε οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης (και όχι µόνον στο ΙΚΑ).

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας