Mπορεί να μην έχουν βασικά υλικά για την πραγματοποίηση χειρουργείων έχουν όμως να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ( !) –άποψη που ως γνωστόν δεν συμμερίζεται ο Έλληνας ασθενής- οι οποίες κοστίζουν χρυσάφι. Ο λόγος για τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία μπορεί σε καθημερινή βάση να έχουν ελλείψεις σε εκατοντάδες υλικά, όπως λευκοπλάστ, betatine ή ακόμα και ξυλοκαϊνη και βηματοδότες, έχουν όμως να προσφέρουν υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας, αλλά και φύλαξης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ! 

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό που συμβαίνει στη δημόσια υγεία μόνο με Θέατρο του Παραλόγου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Κάποιοι άλλοι λένε ότι ενώ σε όλα τα κράτη, υπάρχει πλήρης καταγραφή των εσόδων και των εξόδων που έχουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και του ακριβούς κόστους που έχει η λειτουργία τους, στην Ελλάδα το σύστημα βρίσκεται ολοκληρωτικά ‘’στον αέρα’’, με τις όποιες εκτιμήσεις να γίνονται στο περίπου!

To θέμα είναι ότι οι πανάκριβες υπηρεσίες που πληρώνει σε τρίτους το Δημόσιο και αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν ίσως ένα από τα δυσκολότερα σταυρόλεξα που έχει να επιλύσει η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ιδίως όταν αυτό χαρακτηρίζεται από παράλογες αποκλίσεις συγκριτικά με τα όσα ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Ιatronet, o Eυαγγελισμός που αποτελεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με 970 κλίνες, καταβάλλει κάθε μήνα 500.000 ευρώ (μεικτά) για σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα. Δηλαδή δίνει 6 εκατoμμύρια ευρώ το χρόνο.

Την ίδια στιγμή, το Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη καταβάλλει 847.471 ευρώ το χρόνο για σίτιση, 220.000 το χρόνο για φύλαξη (την ίδια περίοδο), και περίπου 195.000 ευρώ κάθε τρίμηνο για καθαριότητα. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κλινική λειτουργεί 300 κλίνες.

Λιγότερα μεν αλλά εξίσου σημαντικά είναι τα κονδύλια που καταβάλλονται στο νοσοκομείο Ελπίς (Αθήνα). Παράγοντας, μας ανέφερε ότι το συνολικό κονδύλι και για τις τρεις υπηρεσίες είναι περίπου 100.000 ευρώ μεικτά το μήνα.

Πολύ μαζεμένο εν τω μεταξύ στις δαπάνες του δείχνει να είναι το Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αν και διαθέτει 600 κλίνες δίνει για τη μεν καθαριότητα 92.000 ευρώ το μήνα, ενώ για τη φύλαξη 12.500 ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά φαντάζουν εξωπραγματικά για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς για τις υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας τα κονδύλια που διαθέτουν θεωρούνται απολύτως λογικά. Για παράδειγμα, ιδιωτική κλινική με περίπου 260 κλίνες πληρώνει για φύλαξη 2.000 ευρώ (μόνο για τη νύχτα), για τη σίτιση 15.000 ευρώ το μήνα και περίπου 10.000 ευρώ για καθαριότητα το ίδιο διάστημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα