Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων που διανέμουν φάρμακα στην αγορά και, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, σύντομα θα υπάρχουν δυσάρεστες εξελίξεις είτε σε επίπεδο αυτόνομων εταιρειών που έχουν αυτό το αντικείμενο δράσης, είτε σε επίπεδο των φαρμακαποθηκών.

Παράγοντας, μας ανέφερε ότι πριν μερικά χρόνια η διανομή φαρμάκων ήταν μία επικερδής επιχείρηση, ενώ σήμερα αφήνει πολύ λίγα- και το βασικότερο, υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο στην ομαλή συγκέντρωση των απαιτήσεων, καθώς οι επισφάλειες βρίσκονται στο κόκκινο.

Χαρακτηριστικά, πριν από μία δεκαετία περίπου, που υπήρχε σχεδόν μονοπώλιο στη διανομή φαρμάκων, η εταιρεία που την έκανε έπαιρνε από τη βιομηχανία το 1,5% περίπου των πωλήσεων που πραγματοποιούσε κάθε φάρμακο. Σήμερα, με τον ανταγωνισμό που υπάρχει, καθώς εμφανίστηκαν και άλλες εταιρείες στη διανομή-ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις φαρμακαποθήκες, αλλά και τη σημαντική μείωση των τιμών-το ποσοστό που παίρνει μία εταιρεία διανομής είναι από 0,20% μέχρι και 0,35% επί των πωλήσεων που κάνει ένα σκεύασμα. Ποσοστό που αναμένεται να συμπιεστεί περαιτέρω, ως φυσική απόρροια της επιπλέον μείωσης των τιμών που έρχονται στα φάρμακα. Θυμίζουμε, ότι στα τέλη του 2015 η μέση τιμή ήταν 6,80 ευρώ, ενώ στα τέλη του 2017 εκτιμάται ότι θα έχει πέσει στα 4,5 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σε δεινή οικονομική θέση εμφανίζεται να βρίσκονται και αρκετές εμπορικές εταιρείες που αντιπροσωπεύουν σκευάσματα στην αγορά. Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, οι συγκεκριμένες εταιρείες συγκέντρωναν σημαντικά ποσοστά επί των πωλήσεων που έκανε ένα φάρμακο. Για παράδειγμα, αν κάποια βιομηχανία ήθελε να τοποθετήσει ένα καινούργιο σκεύασμα στην αγορά, και άρα ήθελε ιδιαίτερη στρατηγική μάρκετινγκ και συνεχών επαφών με τον ιατρικό κόσμο, η εταιρεία που αναλάμβανε τη διάθεσή του έπαιρνε μέχρι και το 70% των πωλήσεων που έκανε το εν λόγω σκεύασμα. Ποσοστό που βεβαίως ήταν σημαντικά μικρότερο αν το φάρμακο ήταν εμπορικό και είχε αναγνωρισιμότητα.

Σήμερα, τα νέα φάρμακα που μπαίνουν στην αγορά είναι ελάχιστα, συγκριτικά με ότι ίσχυε στο παρελθόν, καθώς οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, ενώ γενικά και σε αυτή την περίπτωση –της αντιπροσωπείας δηλαδή- τα ποσοστά κέρδους έχουν υποστεί γερό κούρεμα από τις βιομηχανίες.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό