Μία χρήσιμη προσέγγιση στο θέμα της πολιτικής του φαρμάκου, έκανε την Τρίτη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ισπανικού Φαρμακευτικού Συνδέσμου Farmaindustria.

Μιλώντας στο συνέδριο για το νοσοκομειακό φάρμακο, ο Javier Urzay (φωτό μέσο) αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολούθησε η Farmaindustria, η οποία σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, κατάφερε να συμβάλει θετικά τόσο στον εξορθολογισμό των δαπανών στο χώρο του νοσοκομειακού φαρμάκου, όσο και στην ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας.

Αντλώντας παραδείγματα από την εμπειρία της χώρας του, επεσήμανε πως ο Σύνδεσμος της Ισπανίας σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προχώρησαν στη θέσπιση ενός νέου συστήματος μηχανογράφησης των νοσοκομείων.

Με τη χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, κατόρθωσαν να μειώσουν σημαντικά τις μέρες αναμονής για πληρωμές, από 600  το 2012 σε 143 το 2015.

Το γεγονός αυτό επέτρεψε να υπάρξει βιώσιμη λειτουργία του φαρμακευτικού κλάδου στη χώρα του, αλλά και την αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση των επενδυτικών του προσπαθειών.

Ανέδειξε, δε, τη σημασία των κλινικών μελετών, λέγοντας ότι μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση των πόρων για τις θεραπείες, στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και συνεπώς στην αντιμετώπιση του θέματος του νοσοκομειακού φαρμάκου:

“Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθέτησε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κλινικές μελέτες, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη”, είπε χαρακτηριστικά.

Ανορθολογισμός

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) επεσήμανε ότι η εισαγωγή του clawback και στον χώρο του νοσοκομειακού φαρμάκου συνιστά πράξη ανορθολογισμού.

Ο Πασχάλης Αποστολίδης (φωτό δεξιά), ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού και βιώσιμου περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας ασφαλώς τις περιορισμένες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Αυτός ο οικονομικός πραγματισμός – είπε – μπορεί να επιτευχθεί με τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, χωρίς να απειλούνται ούτε η ισότιμη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες, ούτε και η λειτουργία του ζωτικού για την ελληνική οικονομία φαρμακευτικού Κλάδου.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, μία κλινική μελέτη αποδίδει στην ελληνική οικονομία 250.000 ευρώ ως άμεση επένδυση, ενώ η συνολική επίπτωση στην οικονομία ανέρχεται στα 500.000 ευρώ.

Επενδύσεις

Αναφέρθηκε στη θετική επίδραση που είχε αυτή η επιλογή σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Τσεχία, όπου σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και σε θέσεις εργασίας υψηλών προσόντων προσωπικού.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ σημείωσε ότι στο Βέλγιο υπάρχουν πέντε επιτροπές δεοντολογίας, οι οποίες επιταχύνουν τις εγκρίσεις για κλινική έρευνα.

Στην Ελλάδα, υπάρχει μεν μία επιτροπή, αλλά πάρα πολλά επιστημονικά συμβούλια ανά νοσοκομείο, που αργούν να συνεδριάσουν, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να αποκλίνουν σημαντικά στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και οι εγκρίσεις των μελετών να υπερβαίνουν τις 60 ημέρες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη