Θετικά σημάδια διαφαίνονται στη διαδικασία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Εκτιμάται ότι στο τέλος Φεβρουαρίου ανήλθαν στο 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 1,9 δισ. στο τέλος του περασμένου έτους.

Πρόκειται για οφειλές οι οποίες έγιναν πριν από το 2012, οπότε και λειτούργησε ο ΕΟΠΥΥ και αφορούν ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία συμμετέχουν στον Οργανισμό.

Η εκκαθάριση των εν λόγω οφειλών αποτελεί πρόκληση για τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι χιλιάδες κούτες με φακέλους σωρεύονται στις περιφερειακές υπηρεσίες, οι οποίες δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης (φωτό αριστερά) και ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (φωτό δεξιά) διαπίστωσαν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση κατά την περιοδεία που έκαναν τον περασμένο Δεκέμβριο στις τοπικές υπηρεσίες.

Ενδεικτικό είναι ότι – μόνον στο τμήμα της Αχαρνών – κάθε πάροχος υποβάλλει σε μηνιαία βάση 40.000 παραστατικά!

Οι διοικητικές υπηρεσίες του Οργανισμού διαθέτουν σήμερα 1.340 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 200 υπηρετούν στο κτίριο της διοίκησης.

Οι 1.140 που μένουν, στελεχώνουν τα 103 σημεία εξυπηρέτησης του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή αναλογούν μόλις 11 υπάλληλοι ανά τοπική υπηρεσία.

Αποχωρήσεις

Τα τελευταία χρόνια, το προσωπικό του Οργανισμού αποχωρεί με έντονο ρυθμό προς τη σύνταξη, ο οποίος εκτιμάται ότι κινήθηκε σε ετήσια βάση κοντά στο 10%.

Με δεδομένη την έλλειψη υπαλλήλων, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πρότεινε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υπάρξει δειγματοληπτική εκκαθάριση ανά πάροχο.

Η πρόταση περιελήφθη ως διάταξη στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για το “παράλληλο πρόγραμμα” και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management