Eπιστολή για την εξεύρεση άμεσης λύσης στο σοβαρό πρόβλημα της ανύπαρκτης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν έστειλαν τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη.

Στην επιστολή, που έχουμε στη διάθεσή μας, αναφέρεται ότι μολονότι τα μέλη του Συνδέσμου πασχίζουν να συνεχίσουν την απρόσκοπτη προμήθεια των Νοσοκομείων με τα απαραίτητα υλικά, η προσπάθειά τους αυτή κινδυνεύει να ακυρωθεί εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, το τελευταίο διάστημα, τα προβλήματα για τις επιχειρήσεις του κλάδου έχουν επιδεινωθεί, αφενός λόγω της καθυστέρησης των πληρωμών εκ μέρους των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, αφετέρου λόγω της περαιτέρω αρνητικής πιστωτικής επέκτασης εκ μέρους των Τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την πρόσφατη τακτική που ακολουθήθηκε για τον συμψηφισμό των απαιτήσεων των Φαρμακευτικών εταιρειών, ο ΣΕΙΒ ζητά από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών να εξετάσει τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών των εταιρειών του κλάδου προς το Ελληνικό Δημόσιο με τις οφειλές των Δημοσίων Νοσοκομείων και των ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΟΠΥΥ), προς αυτές, για τα ανεξόφλητα τιμολόγια που σε πολλές περιπτώσεις χρονολογούνται από το 2013.
Η ανάσα ρευστότητας που θα δώσει αυτή η δυνατότητα συμψηφισμού πάσης φύσεως απαιτήσεων, επισημαίνεται στην επιστολή, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, θα συντελέσει σημαντικά στη δυνατότητα των μελών του Συνδέσμου να προμηθεύουν τα Νοσοκομεία με τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους αγαθά Υγείας, αλλά και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί πολλαπλώς από την οικονομική κρίση.

Υπενθυμίζεται στην επιστολή, ότι οι εταιρείες- μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες από το PSI του 2012 από τα ομόλογα που υποχρεώθηκαν να δεχθούν για τις οφειλές των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, των ετών 2007-2009, αλλά και τις συνεχείς καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών των Νοσοκομείων.

Ο ΣΕΙΒ αναμένει την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών στην προαναφερθείσα επιστολή, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο κάποιας επικείμενης συνάντησης μεταξύ των δύο μερών. Πάντως παράγοντας του κλάδου που συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, μας ανέφερε ότι εξαιτίας αυτής της οικονομικής στενότητας που υπάρχει επικρατεί έντονη ανησυχία στους 4.000 εργαζομένους που απασχολούνται στον κλάδο, καθώς οι φήμες για μελλοντικές αποχωρήσεις πολυεθνικών ή αναστολές λειτουργίας ελληνικών εταιρειών πάνε και έρχονται. Ήδη, το προηγούμενο διάστημα αποχώρησαν από την ελληνική αγορά δύο πολυεθνικές μεταβιβάζοντας τη δραστηριότητά τους σε Έλληνες αντιπροσώπους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια λάθη μπορεί να κάνω όταν πίνω νερό
Lavipharm: Εκτίναξη κερδών στο 1,1 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο
Πότε πρέπει να σταματούν οι ηλικιωμένοι την οδήγηση [μελέτη]