Μεταξύ των 570 κορυφαίων χονδρεμπόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων στον κόσμο είναι η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Αλίμου (ΣΥΝ.ΦΑ Αλίμου ΑΕ) που ανήκει στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.), σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε ο διεθνής οίκος PLIMSOLL Global Analysis.

Συγκεκριμένα, η ελληνική συνεταιριστική φαρμακαποθήκη, αναφέρει η ανάλυση, κατατάχθηκε στην 398η θέση παγκοσμίως, ενώ αποτελεί μία από τις 289 επιχειρήσεις (της έρευνας) που χαρακτηρίστηκε ως «strong» βάσει της πορείας των θεμελιωδών της μεγεθών.

Παράγοντας του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ που μίλησε αποκλειστικά στο Ιatronet, μας ανέφερε ότι «O Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής με 1.390 μετόχους είναι σήμερα ο μεγαλύτερος, ο πιο σύγχρονος και δυναμικά αναπτυσσόμενος Όμιλος εταιρειών εμπορίας και διανομής φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών, που εστιάζουν στις σύγχρονες και μελλοντικές ανάγκες του φαρμακείου».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πάνω από 1.680 φαρμακεία πανελλαδικά εμπιστεύονται τις υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες που προσφέρει ο προμηθευτικός Συνεταιρισμός και οι θυγατρικές του. Οι οποίες, εκτός από τη Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Αλίμου Α.Ε. (έτος ίδρυσης 1995) είναι η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Κέρκυρας Α.Ε. (έτος ίδρυσης 2001), η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Στερεάς Ελλάδος Α.Ε. (έτος ίδρυσης 2006) και η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Ηπείρου Α.Ε. (έτος ίδρυσης 2014). Για την τελευταία δε που είναι και η πιο πρόσφατα ιδρυθείσα θυγατρική, αξίζει να αναφερθεί, ότι ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ επένδυσε για τη δημιουργία της ίδια κεφάλαια ύψους 2 εκατ. ευρώ, διατηρώντας έτσι μηδενικό τον τραπεζικό δανεισμό .

Συνολικά σήμερα, ο όμιλος εκτείνεται σε εγκαταστάσεις συνολικής εκτάσεως άνω των 12.500τ.μ., εκ των οποίων τα 5.500τ.μ. είναι ιδιόκτητα. Από αυτές διανέμονται περίπου 44 εκατ. τεμάχια σε ετήσια βάση. Το μερίδιο αγοράς που ελέγχει στην εμπορία σκευασμάτων ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ξεπερνά το 11,4% πανελλαδικά.

Σε οικονομικό επίπεδο, όσον αφορά την Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Αλίμου, η αυξητική τάση του τζίρου της συνεχίστηκε και το 2015 με τις πωλήσεις της να κλείνουν στα 114 εκατ. ευρώ από περίπου 104 εκατ. ευρώ το 2014. Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και σε ενοποιημένο επίπεδο, καθώς ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 281 εκατ. ευρώ από 271 εκατ. ευρώ που έκλεισε το 2014.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φ. Κανακούδη: Η πρωτοπόρος του παιδικού αντιρευματικού αγώνα
Πώς θα κάνουμε το τεστ αυτοδιάγνωσης για καρκίνο του παχέος εντέρου στα φαρμακεία
20 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών