Απαντήσεις στις αιτιάσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για προκλητή ζήτηση, δίνει με συνέντευξή του στο Iatronet ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Πέτρος Λυμπερίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερίδη, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φυσικοθεραπευτές 52 εκατομμύρια ευρώ, από υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί σε ασφαλισμένους του την τελευταία τριετία, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 25.000 ευρώ ανά φυσικοθεραπευτή.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξής του έχει ως εξής:

Κύριε πρόεδρε, φαίνεται ότι θα συνεχισθούν απρόσκοπτα και για το 2016 οι επιστροφές χρημάτων, στις οποίες υποχρεώνονται οι φυσικοθεραπευτές του ΕΟΠΥΥ, επιστροφές οι οποίες αφήνουν τον κλάδο για έξι μήνες χωρίς αμοιβές για τις εκτελεσμένες πράξεις. Σε τι ύψος φθάνουν αυτές οι επιστροφές διαχρονικά;

Είναι γεγονός ότι το 2013 η τότε κυβέρνηση δέχτηκε, στα πλαίσια του μνημονίου, την εύκολη λύση των αυτόματων επιστροφών (rebate και clawback) προκειμένου να συγκρατήσει τις δαπάνες υγείας, που συνδέθηκαν με το ΑΕΠ, το οποίο, βέβαια, λόγω της κρίσης, χρόνο με το χρόνο μειώνεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση και του προϋπολογισμού της Υγείας.

Ξέρετε, το αν θα νοσήσει ο Έλληνας δεν καθορίζεται από το ΑΕΠ, αλλά οφείλεται σε άλλους παράγοντες (γερασμένος πληθυσμός) και πολλές φορές η οικονομική κρίση οδηγεί σε μεγάλη αύξηση κάποιων νόσων, όπως ψυχιατρικές. Επίσης, η ένταξη όλων των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ είχε σαν αποτέλεσμα της αύξηση των δικαιούχων, γιατί κάποια ταμεία (ΟΓΑ) δεν δικαιολογούσαν φυσικοθεραπείες, ενώ κάποια άλλα ταμεία την παρείχαν σε περιορισμένο αριθμό ασφαλισμένων (ΙΚΑ).

Χωρίς να ληφθούν όλα αυτά υπόψη, καθορίστηκαν οι λεγόμενοι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά είδος παροχής και επιβλήθηκε νομοθετικά η άρνηση της καταβολής των δεδουλευμένων, κάτι σαν σύγχρονη κρατική δουλεία (rebate & clawback).  Ξέρετε, η άρνηση της καταβολής των  δεδουλευμένων στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα.

Έτσι, από το 2013, που επιβλήθηκαν αυτά τα μέτρα, ο ΕΟΠΥΥ αρνήθηκε να καταβάλει σε εμάς, στα 3 χρόνια, 52 εκατ. ευρώ δεδουλευμένων, δηλαδή κατά μέσο όρο 25.000 ευρώ  σε κάθε συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτή!

Βέβαια, μπορεί να πει κάποιος πολίτης "μα όλοι οι έλληνες έχουν υποστεί τις συνέπειες, δεν έπρεπε να υποστούν οι φυσικοθεραπευτές;". Εδώ, η απάντηση είναι ότι αυτή η άρνηση της καταβολής των δεδουλευμένων είναι ανεξάρτητη από την περικοπή της τιμής αποζημίωσης που υπέστη ο κλάδος και ήταν στο 40% είναι δηλαδή επιπλέον μειώσεις μετά τις περικοπές, είναι το τελειωτικό χτύπημα στον ετοιμοθάνατο επαγγελματία.

Πως απαντάτε στον ισχυρισμό της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει προκλητή ζήτηση στα παραπεμπτικά για φυσικοθεραπείες και, ως εκ τούτου, οι επιστροφές χρημάτων δικαιολογούνται ως εργαλείο για την καταπολέμηση του φαινομένου; 

Έχω να σας πω τα εξής: Ο ισχυρισμός της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι έωλος και προσχηματικός. Γιατί;

  • Τα παραπεμπτικά για φυσικοθεραπείες είναι τα μοναδικά παραπεμπτικά στα οποία απαιτείται εξονυχιστικός έλεγχος από τον ελεγκτή ιατρό. Παραπεμπτικό χωρίς υπογραφή ελεγκτή ιατρού είναι άκυρο.
  • Η φυσικοθεραπεία είναι η μοναδική παροχή στην οποία είχε επιβληθεί πλαφόν (δύο φορές τον χρόνο).
  • Ο φυσικοθεραπευτής δεν συνταγογραφει - δεν παράγει παραπεμπτικά, στον δικό μας τομέα οι μόνοι που έχουν αυτό το παράλογο δικαίωμα του «γράφω και εκτελώ» είναι οι φυσίατροι, που συνταγογραφουν συνεδρίες φυσικοθεραπειών και εκτελούνται στο χώρο τους και ‘’φουσκώνουν’’ τον κωδικό της φυσικοθεραπείας.
  • Ο περαιτέρω έλεγχος της συνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης είναι δικαίωμα αλλά κυρίως υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ. 
  • Η επιβολή οριζόντιων μέτρων σε παρόχους που μπορεί να μην συμμετέχουν στην αύξηση της όποιας ζήτησης είναι και παράλογη και προκλητική.

Σας αναφέρω σαν παράδειγμα τον εαυτό μου, με μειωμένη δαπάνη απο χρόνο σε χρόνο, έχω αυξημένη-κατά 40%-επιστροφή λόγω της πανελλαδικής αύξησης... Πιστεύω ότι τα παραπάνω καταρρίπτουν πανηγυρικά τις δικαιολογίες του ΕΟΠΥΥ. 

Κύριε πρόεδρε, ούτε στις τρέχουσες προσλήψεις προσωπικού για τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουμε φυσικοθεραπευτές, παρά το γεγονός ότι έχετε ζητήσει κατ’ επανάληψη να υπάρξουν προσλήψεις φυσικοθεραπευτών για τις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων του ΕΣΥ και όχι μόνο. Επίσης, θέλουμε να μας πείτε και την άποψη σας για την μη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους φυσικοθεραπευτές των δημόσιων δομών Υγείας και πρόνοιας.

Ο ΠΣΦ θεωρεί ότι, στα πλαίσια των διεθνών στάνταρ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικής της Εντατικής Θεραπείας - E.S.I.C.M.), ανά  5 κρεβάτια απαιτείται ένας φυσικοθεραπευτής. Για αυτό κάναμε την παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας για την τελευταία προκήρυξη.

Δεν είναι θέμα οικονομικής στενότητας, διότι  το σύστημα Υγείας κερδίζει πολλαπλάσια όταν επενδύει στην φυσικοθεραπεία. Ξέρετε, έκτος των άλλων, οι φυσικοθεραπευτές θα είναι εργαζόμενοι με λιγότερο οικονομικό κόστος για το κράτος, γιατί δεν θα λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, γιατί εξαιρέθηκαν των δικαιούχων καταβολής... 

Άλλο ένα παράδοξο της ελληνικής πραγματικότητας που αναγνωρίστηκε πρόσφατα και από τον υπουργό Υγείας αλλά δεν αποκαταστάθηκε ακόμη.

Έτσι το πρόβλημα γενικά στα νοσοκομεία έκτος από τις πολύ ελάχιστες προσλήψεις που προωθούνται στην ειδικότητα των φυσικοθεραπευτών είναι και η εξαίρεση των φυσικοθεραπευτών από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Θέλω να σας πληροφορήσω ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών θα εντείνει τις πιέσεις προς τα υπουργεία και στην κυβέρνηση για την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος στους φυσικοθεραπευτές των δημόσιων δομών, η κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει αρκετές αδικίες (καθαρίστριες κλπ) και ξέχασε το συγκεκριμένο δίκαιο αίτημα της καταβολής του επιδόματος.

Σκεφτόμαστε να καλέσουμε τους συναδέλφους των δημοσίων δομών να απέχουν από τα καθήκοντά τους καθώς δεν γίνεται να είναι οι μοναδικοί εργαζόμενοι που δεν λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα Νοσοκομεία όταν εργάζονται στους ίδιους χώρους και με ακριβώς ίδιες συνθήκες.

Κύριε πρόεδρε, ο ΕΟΠΠΥ ανακοίνωσε ότι τα παραπεμπτικά που εκτελείτε θα αποστέλλονται στην Αθήνα στο ενιαίο κέντρο ελέγχου που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΠΠΥ και ότι και τα παραπεμπτικά του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016 θα εκκαθαριστούν από τα κεντρικά. Εσείς τι πιστεύεται ότι θα γίνει;

Είναι γεγονός ότι η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκινά μια φιλόδοξη προσπάθεια για την εκκαθάριση του 100% των υποβολών, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των παρόχων καθώς από το 2012 δεν έχουν εκκαθαριστεί τα 10% και βέβαια δεν έχουν αποδοθεί στους παρόχους.

Χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια και πιστεύουμε ότι θα την φέρει εις πέρας επιτυχώς ο ΕΟΠΥΥ, παρότι ο όγκος της δουλειάς θα είναι μεγάλος. Με το ελάχιστο των 10 παραπεμπτικών που απαιτείται για τον δειγματοληπτικό έλεγχο για τον κάθε φυσικοθεραπευτή ,πρέπει να ελέγχονται κάθε μήνα 23.000 παραπεμπτικά.

Τονίσαμε προς την διοίκηση του οργανισμού τα διάφορα προβλήματα που δημιουργεί η διαδικασία και βέβαια είναι σε εκκρεμότητα τα κριτήρια των ελέγχων, διότι: οι φυσικοθεραπευτές προκειμένου να εκτελέσουν ένα παραπεμπτικό αυτό ελέγχεται από τον αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, που σημαίνει ότι όταν προσέρχεται ο ασθενής στον φυσικοθεραπευτή και έχει την σφραγίδα του ελεγκτή πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που επιβάλλει ο κανονισμός.

Εξάλλου, αυτός είναι και ο ρόλος του ελεγκτή, να ελέγχει δηλαδή εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις και να ελέγχεται το παραπεμπτικό ΠΡΙΝ την εκτέλεση του.

Δεν γίνεται να απορριφτεί παραπεμπτικό εγκεκριμένο από τον αρμόδιο ελεγκτή.

Επίσης, διάφορες παραλήψεις λόγω αμέλειας όπως κάποια έλλειψη σφραγίδας ή υπογραφής από τον φυσικοθεραπευτή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιείκεια.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα απορρίπτονται παραπεμπτικά (για τυπικές, γραφειοκρατικές διαδικασίες) τα οποία έχουν εκτελεστεί κανονικά και αυτό πιστεύω ότι είναι λάθος.

Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί ποια θα είναι η διαδικασία των ενστάσεων που θα έχει το δικαίωμα να κάνει ο πάροχος και αυτό πρέπει να ισχύσει και για τις παλαιές υποβολές.

Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να φέρει επιτυχώς εις πέρας αυτό το μεγάλο εγχείρημα λύνοντας και τα προβλήματα που θα προκύπτουν από την εφαρμογή με καλή διάθεση.

Έχετε καταθέσει την δική σας πρόταση, ως Σύλλογος, για τον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο για νέες περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού;

Οφείλω να υπενθυμίσω σε όλους το γεγονός πως από το 2012 όταν ήταν να εκδοθεί  ο νέος κανονισμός, εμείς διαμαρτυρόμασταν για τις περικοπές των αμοιβών μας, περίπου 40%, και για τις περικοπές που επέβαλε στις παροχές για σοβαρές ασθένειες ή τον αποκλεισμό από την φυσικοθεραπεία ασθενών με σοβαρές παθήσεις, που είχαν νοσηλευτεί έστω και για μία ήμερα σε κέντρα αποκατάστασης.

Οι σύλλογοι ασθενών, επίσης, διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για τις περικοπές, αλλά δεν εισακούστηκαν.

Θεωρούμε ότι αυτές οι προκλητικές περικοπές πρέπει να αποκατασταθούν και όχι μόνο αυτό, αλλά και να διευρυνθεί το φάσμα των ασθενειών στις οποίες παρέχεται φυσικοθεραπεία, γιατί είναι αποδεδειγμένο από την διεθνή εμπειρία ότι, επενδύοντας στη φυσικοθεραπεία, έχεις πολλαπλά οικονομικά οφέλη για το σύστημα Υγείας.

Αυτό τονίζουμε πάντα τόσο στο υπουργείο όσο και στον ΕΟΠΥΥ. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός κ. Πολάκης αναγνώρισε το έργο μας με την ενίσχυση των 6 εκ. ευρώ για το 2016, αυτό όμως θα πρέπει να περάσει στον προϋπολογισμό μόνιμα για κάθε έτος.

Αυτό είναι ένα από τα σημεία των στρεβλώσεων που υπήρχαν στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Υπήρχαν και άλλα - καλά κρυμμένα - μυστικά στους επιμέρους κωδικούς των παρόχων, που δημιουργούσαν ευνοημένους και αδικημένους.

Η καλή διάθεση της νέας ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ και η υπόσχεση για διόρθωση των στρεβλώσεων ελπίζω να γίνει άμεσα.

Βλέπω ότι υπάρχει πολύ καλή διάθεση και καλή συνεργασία. Εύχομαι όλο αυτό το κλίμα να φέρει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ίδωμεν.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;