Νέα δεδομένα δημιουργούνται από τον Μάιο στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) ανακοίνωσε ήδη πως από την 1η Μαΐου σταματούν οι διημερεύσεις των φαρμακείων που ανήκουν στη δύναμή του.

Ανάλογη απόφαση έλαβε η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η οποία καλεί τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας να σταματήσουν τις διημερεύσεις από τις 4 Μαΐου.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μένουν ανοικτά φαρμακεία από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ (διημερεύοντα), εκτός των αργιών και του Σαββατοκύριακου.

Θα τηρούν, δηλαδή, το ωράριο: Δευτέρα και Τετάρτη από 8 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι – Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι και 5 έως 8 το βράδυ.

Θα υπάρχουν, ωστόσο, διανυκτερεύντα φαρμακεία, τα οποία θα μένουν ανοικτά έως τις 8 το πρωί της επόμενης μέρας. Ο αριθμός τους, ωστόσο, είναι μικρός.

Στην Αττική, λειτουργούν περίπου 3.000 φαρμακεία, εκ των οποίων τα 150 διανυκτερεύουν και τα 400 διημερεύουν. Τα 120 λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

Ωράριο

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας, η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του φαρμακευτικού κλάδου, να οριστεί εκ μέρους της πολιτείας συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, πέραν του οποίου θα ορίζονται καθημερινά οι εφημερίες.

Οι φαρμακοποιοί εξωθήθηκαν στη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς η λειτουργία φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο σε εμπορικά σημεία, καθιστά ασύμφορη τη διημέρευση των μικρών συνοικιακών φαρμακείων.

Αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις και στους καταναλωτές, καθώς πολλά από τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς δεν θα είναι πλέον ανοικτά και θα πρέπει να αναζητούν το φάρμακό τους σε μεγαλύτερη απόσταση.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"