Την υποστήριξη της Παγκόσμιας Στρατηγικής στον τομέα της Υγείας για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες ζήτησε με επιστολή του ο Ελληνικός Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Προμηθέας από τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό. Mε αφορμή την προσεχή έναρξη της Συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας που θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Μαΐου, ο Ελληνικός Σύλλογος ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας στον αγώνα για την καταπολέμηση της ιογενούς ηπατίτιδας, που αποτελεί την έβδομη κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι από την εφαρμογή της στρατηγικής μπορούν να αποτραπούν 7,1 εκατ. θάνατοι μεταξύ του 2015 και του 2030. Αυτή η μείωση δεν θα σημαίνει μόνο μείωση του προσωπικού κόστους ως προς τις ιογενείς ηπατίτιδες, αλλά και λιγότερο κόστος για τα συστήματα υγείας, αφού δεν θα χρειάζεται πλέον να περιθάλψει το σημαντικό αριθμό των ασθενών που πάσχουν από τις τελικές συνέπειες των ιογενών ηπατίτιδων που δεν έχουν λάβει θεραπεία, όπως η κίρρωση του ήπατος και ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος.

Οι ιογενείς ηπατίτιδες ευθύνονται για 1,4 εκατ. θανάτους τον χρόνο, που είναι περισσότεροι ακόμη και από αυτούς που συμβαίνουν από την ασθένεια ΗΙV/ AIDS. Παρόλα αυτά θεωρείται ότι είναι εύκολο να θεραπευτούν. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνικός Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Προμηθέας αναφέρει στην επιστολή του ότι «εκ μέρους των 400 εκατ. ανθρώπων που ζουν στον κόσμο με ηπατίτιδα, από τους οποίους οι 417.000 άνθρωποι είναι Έλληνες, ζητούμε την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στον παγκόσμιο αγώνα εναντίον των ιογενών ηπατίτιδων με τη δέσμευση ότι θα υποστηρίξετε πλήρως την σχετική στρατηγική».

Μία στρατηγική που είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να διασφαλιστούν πολλοί από τους υποστηρικτικούς στόχους ανάπτυξης, όπως είναι η μείωση κατά ένα τρίτο της θνησιμότητας από τις μη μεταδοτικές ασθένειες, με χαρακτηριστικότερες την κίρρωση και τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο, αλλά και η ενίσχυση της θεραπείας με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών κ.λπ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο