Το "πράσινο φως" από τις αρμόδιες αρχές υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Κοινότητας, πήρε μόλις πριν από δύο ημέρες -πρωτοκολλήθηκε- ο φάκελος συμμετοχής που κατέθεσαν φορείς της Ελλάδας αλλά και της Βουλγαρίας στις 22/4 για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ΙNTERREG Greece-Bulgaria για την κατηγορία Health SOS.

Τα κονδύλια του συγκεκριμένου προγράμματος, η υλοποίηση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Αφορούν την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στις Δημόσιες Δομές και επιδοτούνται σε ποσοστό 100% από την Κοινότητα. Γεγονός που δεν ισχύει αν το ενδιαφέρον συμμετοχής είναι από ιδιώτη.

Σύμφωνα λοιπόν με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι συμμετέχοντες που κατέθεσαν το σχετικό φάκελο είναι τα υπουργεία Υγείας Ελλάδος και Βουλγαρίας, ο ΕΟΠΥΥ και ο αντίστοιχος ασφαλιστικός φορέας του ξένου κράτους, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών.

Παράγοντας από τους συμμετέχοντες, μας τόνισε ότι ο στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος που αφορά την περίοδο 2014-2020 είναι να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχει η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στους πολίτες των δύο χωρών. Και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών που πραγματοποιούν από το ένα κράτος στο άλλο.

Στόχος της ελληνικής Πολιτείας, κατά την ίδια πηγή, είναι να εκδηλώσει μαζί με άλλα γειτονικά κράτη, όπως Ιταλία, Κύπρο, Αλβανία και Σκόπια, ενδιαφέρον συμμετοχής και σε ανάλογα προγράμματα που πρόκειται να εξαγγείλει η Κοινότητα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να στηρίξει τον κλάδο υγείας στα 28 κράτη μέλη της με κονδύλια ύψους 58 εκατ. ευρώ (μόνο για το 2016). Κονδύλια που εντάσσονται στο πλάνο που η ίδια έχει εξαγγείλει για το συντονισμό της πολιτικής στον τομέα της υγείας. Το κόστος αυτού ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ και αφορά την περίοδο 2015-2020.

Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε. στον κλάδο της υγείας είναι τέσσερις:

1: Διευκόλυνση της πρόσβασης σε καλύτερη και ασφαλέστερη υγειονομική περίθαλψη για τους πολίτες της ΕΕ.

2. Προώθηση της υγείας, πρόληψη των ασθενειών και υποστήριξη ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

3: Προστασία των πολιτών από σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας μέσω των μηχανισμών βελτίωσης της ετοιμότητας και του συντονισμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

4: Στήριξη και ανάπτυξη καινοτόμων, αποτελεσματικών και βιώσιμων συστημάτων υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε