Σε κινητοποιήσεις προχωρούν το επόμενο διάστημα οι γιατροί των δομών του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Αντιδρούν σε νομοσχέδιο που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας για δημόσια διαβούλευση, με το οποίο αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις χιλιάδων υπηρετούντων γιατρών.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, θα υποχρεωθούν να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο, όσοι υπηρετούν σήμερα με δικαστικές αποφάσεις και να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απολυθούν έως το τέλος του έτους.

Σχετικές αποφάσεις έλαβε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Αττικής (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ), η οποία εξουσιοδότησε την Ομοσπονδία του κλάδου να αποφασίσει κινητοποιήσεις.

Στο ψήφισμα της συνέλευσης αναφέρεται ότι η διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που ξεκίνησε με τον νόμο 4238/2014, συνεχίζεται με την αδράνεια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Οι γιατροί εκτιμούν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κλείσουν μονάδες έπειτα από την μνημονιακή αξιολόγηση των δομών. Ζητούν να καταργηθεί ο νόμος 4238, όπως προεκλογικά δήλωναν κυβερνητικά στελέχη.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση τα εξής:

  • Να δώσει την δυνατότητα επανόδου, όλων των απολυμένων γιατρών.
  • Να δώσει την δυνατότητα επανόδου των γιατρών που υπηρετούσαν με συμβάσεις έργου επί πολλά έτη στο ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ.
  • Να κριθούν όσοι υπηρετούν σήμερα και να πληρωθούν άμεσα όσοι έχουν επανέλθει με δικαστικές αποφάσεις.
  • Να δοθούν προσωποπαγείς θέσεις σε όλους τους γιατρούς, διατηρώντας την εργασιακή τους σχέση και επίσης το δικαίωμα της επανεπιλογής της εργασιακής σχέσης σε όσους επέλεξαν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Οι γιατροί χωρίς ειδικότητα, να ενταχθούν ισότιμα στο μισθολόγιο - βαθμολόγιο με τους υπόλοιπους γιατρούς του ΠΕΔΥ.

Η επέκταση της λειτουργίας των μονάδων Υγείας να γίνει μόνο εφόσον υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών για ασφαλή και επαρκή λειτουργία και όχι με την εξόντωση των σημερινών υπηρετούντων.

Ζητούν, επίσης, την πλήρη μισθολογική εξομοίωση των υπηρετούντων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σύμφωνα με τον νόμο 4368/2016.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την παράγραφο 4ββ του άρθρου 28 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, εκτιμώντας ότι αντίκειται στο άρθρο 20 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα έννομης προστασίας σε κάθε Έλληνα πολίτη.

Παραίτηση

Με την επίμαχη παράγραφο ζητείται από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ να καταθέσουν επικυρωμένο αντίγραφο παραίτησής τους από κάθε τυχόν αξίωσή τους κατά του δημοσίου. Σε περίπτωση μη προσκόμισης των παραπάνω εγγράφων από τους υπόχρεους, αυτοί απολύονται αυτοδικαίως και αζημίως.

Μέχρι την εφαρμογή του νόμου 4238/2014, υπηρετούσαν 5.500 γιατροί στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Από αυτούς, 3.000 απολύθηκαν και 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Από τους 5.500 γιατρούς που υπηρετούσαν έως το 2014, έχουν μείνει στο ΠΕΔΥ οι μισοί και από αυτούς, οι 1.000 εργάζονται με ασφαλιστικά - δικαστικά μέτρα.

Στο ΠΕΔΥ εργάζονται, επίσης, περίπου 200 γιατροί με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 20 μήνες.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση