“Μακροπρόθεσμα, η βιωσιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας θα κριθεί από την εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών”, τόνισε στην ομιλία που έκανε στο πλαίσιο της οικονομικής διοργάνωσης Μoney Show, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Iδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) Γρηγόρης Σαραφιανός.

Όπως ανέφερε, απαιτείται ένας σχεδιασμός επενδυτικής επιχειρηματικότητας, έχοντας ως γνώμονα την ποιότητα ζωής των ασθενών, με την πρόσβαση σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρότασή του για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ στην υγεία εστιάζεται στην εξωστρέφεια, σε αναπτυξιακά κίνητρα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών, στην κατ΄ οίκον νοσηλεία και στις εφαρμογές τηλεϊατρικής. Την ίδια στιγμή, μέσω των προαναφερθέντων προγραμμάτων μπορεί να επιτευχθεί και μία οργανωμένη και σοβαρή στήριξη μιας νέας μορφής τουρισμού, του ιατρικού τουρισμού, για έκτακτα - επείγοντα περιστατικά, για προγραμματισμένες θεραπείες και επεμβάσεις, να βοηθηθεί η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού άλλων κρατών και φυσικά να προωθηθεί η ανάπτυξη του γηριατρικού τουρισμού.

Όμως, για να υπάρξει ανάπτυξη, υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, δεν αρκούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ, πρέπει να δοθούν και κίνητρα για την αγορά νέου εξοπλισμού αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, μέσω της απόκτησης νέων ιατρικών μηχανημάτων, ασθενοφόρων, εξοπλισμού εργαστηρίων αλλά και δημιουργίας ειδικών μονάδων (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Εντατικής νεογνών). Επίσης, πρέπει να παρασχεθούν κίνητρα για την απόκτηση τελευταίας τεχνολογίας μηχανημάτων που θα βοηθήσουν στην ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων, των φακέλων και των εξετάσεων, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό Χειρουργείων και Μονάδων Αιμοκάθαρσης.

‘’Πιστεύω’’ του είναι ότι μόνο με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και στον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου τομέα, με σταθερό φορολογικό και εργασιακό περιβάλλον, με κατάργηση των γραφειοκρατικών πολυδαίδαλων και χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών και με τραπεζικό σύστημα που θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις με εκχωρήσεις των επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε βάθος πενταετίας ή και επταετίας και με επιτόκια ανάλογα των ξένων κρατών, όχι πάνω από 4% και χωρίς κρυφές χρεώσεις, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα σελίδα στην Ελληνική Οικονομία.

Στην αντίθετη περίπτωση, σημείωσε ο ίδιος, μόνη διέξοδος είναι είτε το κλείσιμο χιλιάδων ακόμη επιχειρήσεων ή η στροφή σε επενδύσεις στο εξωτερικό, που εκεί εμπόδιο για να ξεκινήσεις αποτελεί η εφαρμογή των capital controls.

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA