Να διορθώσει προβλήματα που είχαν προκληθεί με δύο προηγούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για την ίδρυση φαρμακείων, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας με την νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς είχε δοθεί και με την απόφαση 82829/2015 (παρατίθεται πιο κάτω), ενώ συμπληρωματικές ρυθμίσεις είχαν γίνει και με την απόφαση 6915 του περασμένου Ιανουαρίου (παρατίθεται πιο κάτω).

Με την νέα απόφαση, διαμορφώνεται ένα πιο σαφές πλαίσιο στα παρακάτω:

  • Στις απαγορεύσεις ίδρυσης ή συμμετοχής σε φαρμακείο φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία έχουν ενασχόληση με τον τομέα της Υγείας (γιατροί, οδοντίατροι, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές επιχειρήσεις).
  • Παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων στη διαδικασία αδειοδότησης και τροποποίησης των εταιρειών φαρμακείων.
  • Παραμένει – παρά τις ενστάσεις το αποκλειστικό προνόμιο ίδρυσης φαρμακείου στους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών – μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ).
  • Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας “αλυσίδων” φαρμακείων, καθώς οι ατομικές επιχειρήσεις και οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να ιδρύουν υποκαταστήματα, εφόσον όμως έχει χορηγηθεί χωριστή άδεια ίδρυσης για το υποκατάστημα.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός στη συμμετοχή μη φαρμακοποιού ή φαρμακοποιού στο εταιρικό κεφάλαιο των εταιρειών εκμετάλλευσης φαρμακείου με οποιοδήποτε ποσοστό. Διαχειριστής – νόμιμος εκπρόσωπος δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ο αδειούχος φαρμακοποιός, αλλά ένας εκ των εταίρων – μετόχων.

Με την νέα απόφαση, παραμένει η απαγόρευση οι μη φαρμακοποιοί να αποκτούν με οποιονδήποτε τρόπο (συστέγαση ή κατ' εξαίρεση συστέγαση) άδεια ίδρυσης φαρμακείου των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων.

Αποφάσεις

Με την απόφαση 2330, η οποία είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2015, είχε δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς.

Είχε απαγορευθεί και τότε η χορήγηση άδειας σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΣΦΕ.

Η ίδια απόφαση όριζε ότι τα φαρμακεία των μη φαρμακοποιών λειτουργούν υποχρεωτικά με την μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης.

Με την απόφαση 6915 που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, είχε καθοριστεί η προτεραιότητα στην έκδοση άδειας φαρμακείου.

ΔΗΜ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’