Με απώτερο στόχο την κάλυψη μέρους των απωλειών που θα έχουν σε πωλήσεις μετά την «ψηφισμένη» απελευθέρωση της διακίνησης των Μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων και στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ο φαρμακευτικός κόσμος έχει ξεκινήσει να ψάχνει και πάλι τους κανόνες εμπορίας κτηνιατρικών σκευασμάτων.

Τη διάθεση των οποίων, όπως μας τόνισε παράγοντας από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την είχαν «ξεχάσει» οι περισσότεροι του κλάδου, παρά το ότι ο Νόμος τους επιτρέπει να τα διαθέτουν υπό προϋποθέσεις, βεβαίως, που πρέπει να πληρούν.

Κάποιες εξ αυτών των προϋποθέσεων είναι ότι τα εν λόγω προϊόντα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστές θέσεις από τα ανθρώπινα φάρμακα και επίσης πολύ βασικό ότι ένα φαρμακείο δεν μπορεί να τα διακινεί αν σε απόσταση 3 χλμ (για τα αστικά κέντρα) ή 30 χλμ. (για την περιφέρεια) βρίσκεται κτηνίατρος ή κτηνιατρική κλινική. Και μπορεί κατά την ίδια πηγή, στην Αθήνα τα συγκεκριμένα σκευάσματα να μην συγκεντρώνουν μεγάλη εμπορική κίνηση δεν ισχύει όμως το ίδιο στην επαρχία, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει το ζωικό κεφάλαιο.

Μολονότι λοιπόν θα περίμενε κανείς ότι η αγορά των κτηνιατρικών προϊόντων θα κινείτο πτωτικά στα μεγέθη της, εξαιτίας της κρίσης και του μειωμένου οικογενειακού προϋπολογισμού, τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία, το 2014 η αγορά έκλεισε στα 67 εκατ. ευρώ, το 2015 ανέβηκε στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ η φετινή χρονιά δείχνει να κλείνει από πλευράς τζίρου σε ακόμη καλύτερα επίπεδα. Τα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του έτους αποτυπώνουν μία αύξηση της τάξεως του 6%.

Την ίδια στιγμή, όμως, κινητικότητα υπάρχει και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν την εκπνοή του 2015 η Sanofi και η Boehringer Ingelheim ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η προτεινόμενη ανταλλαγή αφορά τις δραστηριότητες της Sanofi στον Κτηνιατρικό Τομέα ("Merial») αξίας 11,4 δις. ευρώ και του Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας (CHC) της Boehringer Ingelheim αξίας 6,7 δις ευρώ. Ο Τομέας Καταναλωτικών Προϊόντων της Boehringer Ingelheim στην Κίνα θα εξαιρεθεί. Στην πρόταση περιλαμβάνεται επίσης μία ακαθάριστη καταβολή μετρητών από την Boehringer Ingelheim στη Sanofi, ύψους 4,7 δις. ευρώ.

Ο Κτηνιατρικός Τομέας είναι πολύ ελκυστικός όσον αφορά την καινοτομία, τις δυνατότητες ανάπτυξης και την κερδοφορία. Η συνεργασία της Merial και της Boehringer Ingelheim θα δημιουργήσει το δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στην κτηνιατρική αγορά παγκοσμίως με pro forma πωλήσεις ύψους περίπου 3,8 δις. ευρώ το 2015 και προοπτικές για ηγετική θέση. Τα συνδυασμένα από τις δύο εταιρείες χαρτοφυλάκια και τεχνολογικές πλατφόρμες όσον αφορά τα αντιπαρασιτικά, εμβόλια και φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την ανάπτυξη. Τα χαρτοφυλάκια είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικά, συνδυάζοντας την εμπειρία της Merial στα κατοικίδια ζώα και τα πουλερικά και την τεχνογνωσία της BI στους χοίρους.

Η υπογραφή των οριστικών συμβάσεων αναμένεται τους επόμενους μήνες. Στόχος της Boehringer Ingelheim και της Sanofi είναι να οριστικοποιηθεί η ανταλλαγή κατά το 4ο τρίμηνο του 2016 (Q4, 2016), κατόπιν έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο