Ξεκινούν από τη Δευτέρα οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ προς 1.000 φυσιοθεραπευτές και 1.500 συμβεβλημένους γιατρούς, ενώ έχουν ήδη ενταλματοποιηθεί οι πληρωμές για άλλους 1.800 παρόχους υγείας.

Αυτό ανέφεραν το Σάββατο ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης και ο αντιπρόεδρος Τάκης Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο 4ο Forum Υγείας, που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα "Σύμβουλος Επιχειρήσεων" (φωτό).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ βρέθηκε αντιμέτωπη με απανωτές ερωτήσεις γιατρών, οι οποίοι ανέφεραν ότι έφτασε ο Ιούνιος και δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ για το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Τετάρτη οι υπηρεσίες του Οργανισμού έλεγξαν, εκκαθάρισαν και ενταλματοποίησαν για πρώτη φορά έπειτα από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ το 2012 παραστατικό προς πάροχο.

Ακολουθήθηκε η νέα διαδικασία με τον δειγματοληπτικό έλεγχο και την αναγωγή των παραβατικών συμπεριφορών στο σύνολο του δείγματος.

Οι γιατροί θεωρούν θετικό βήμα την έναρξη ελέγχου και εκκαθάρισης. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι η σχετική διαδικασία προχωρεί με αργούς ρυθμούς και έχει προβλήματα, κυρίως στο σκέλος υποβολής των ενστάσεων από τους παρόχους που καταγγέλλονται.

Το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) επισημαίνει ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προβάλλει υπερβολικά τα περιστατικά παραβατικότητας.

Σε κάθε περίπτωση παράβασης – σημειώνει – μετά από ενδελεχή έλεγχο, δύναται να επιβάλει πρόστιμο στους παραβάτες, να προβεί σε άρση της συνταγογράφησης, να καταγγείλει αζημίως τη σύμβαση, να ενημερώσει τους Ιατρικούς Συλλόγους για άσκηση πειθαρχικών ποινών.

Αυτό οφείλει να πράξει και όχι να επιδίδεται σε φιέστα περιπτωσιολογίας και κατασυκοφάντησης του ιατρικού κόσμου.

Έλεγχος

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα στοιχεία καταδεικνύουν την πραγματικότητα όσον αφορά τα αποτελέσματα ελέγχου:

  • Το 2013, οι γιατροί πλήρωσαν με ιδιωτικούς πόρους και έλαβαν πορίσματα ελέγχου από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, με μεσοσταθμική εξαίρεση δαπανών της τάξης του 0,5% έως 1%, μικρό ποσοστό στο σύνολο των εξυπηρετούμενων ασφαλισμένων.
  • Στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, ο τέως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε μία ανακοίνωση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, καθιστώντας σαφές ότι ο αριθμός των γιατρών στους οποίους έχει επιβληθεί ποινή μέχρι τρεις μήνες για συνταγογράφηση φαρμάκων είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο των ιατρών που συνταγογραφούν για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ ενημερώθηκε επίσημα και δημόσια από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ότι η εξαιρούμενη δαπάνη για το μήνα Ιανουάριο του 2016 είναι 11.200 ευρώ σε σύνολο 6 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 0,15% των δεδουλευμένων επισκέψεων.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα