''Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία από τα αποτελέσματα ελέγχου με τον νέο τρόπο εκκαθάρισης των παραπεμπτικών που καταθέτουν οι συμβεβλημένοι πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν κάποιες περικοπές στους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και συνεχίζει:

''Κατ΄ αρχήν χαιρετίζουμε την νέα προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ που αποτελεί μια βαθιά τομή και σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη σχέση των συμβεβλημένων παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς πλέον θα εκκαθαρίζεται το 100% της δαπάνης.

Σημειώνουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει εκκαθαρίσει τις δαπάνες από το 2012 και οφείλει το 10% στους παρόχους.

Στην εκκαθάριση του Ιανουαρίου του 2016 προέκυψαν διάφορα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στο σώμα των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών που έχουν να κάνουν με τα κενά του συστήματος καταχώρησης των παραπεμπτικών (ε-δαπυ), καθώς είναι αρκετοί οι παράμετροι που έπρεπε να υπολογιστούν για συνεδρίες φυσικοθεραπείας που δεν εκτελούνται άπαξ, αλλά έχουν μια χρονική διάρκεια.

Επίσης η παντελής έλλειψη υποτυπώδους ελέγχου στα κατατεθειμένα παραπεμπτικά από περιφερειακές διευθύνσεις που είχαν αποδεδειγμένα αυξημένο όγκο εργασίας, δημιούργησε στρεβλώσεις όσον αφορά τις καταθέσεις πχ ειδικών γνωματεύσεων στις φυσικοθεραπείες κατ΄ οίκον, όπου εδώ θα πρέπει να αναφερθεί και η συνυπευθυνότητα των ελεγκτών ιατρών που δεν έπρεπε να θεωρούν τέτοια παραπεμπτικά.

Όλα αυτά τα επιμέρους προβλήματα και μερικά ακόμη που ευτυχώς επιλύονται με τις παρεμβάσεις της διοίκησης, έχουν αφήσει εκατοντάδες φυσικοθεραπευτές απλήρωτους που πρέπει να ακολουθήσουν την πρακτική των ενστάσεων που σημαίνει πολυήμερες καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει καθυστερήσει δραματικά, λόγω της εισαγωγής του νέου τρόπου εκκαθάρισης.

Καλούμε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας να σκύψει με ευαισθησία στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων και να σεβαστεί τον κόπο και τον ιδρώτα του φυσικοθεραπευτή που έχει εκτελέσει παραπεμπτικά και για διαδικαστικούς λόγους περικόπτονται.

Πρέπει η διοίκηση να αναλογιστεί και την ευθύνη που βαρύνει διαχρονικά τις εναλλασσόμενες διοικήσεις που δεν επίλυσαν οριστικά τα παραπάνω ζητήματα.

Επίσης θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να επιταχύνει τις πληρωμές για τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2016 και να προετοιμαστεί για την εκκαθάριση και την απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκκρεμούν από το 2010.''

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]