Τα τεράστια προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας – ειδικά στις τουριστικές περιοχές – φέρνει στην επιφάνεια η καλοκαιρινή περίοδος.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Καβάλας θεωρούν ότι το νοσοκομείο της πόλης δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Ζακύνθου βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους (φωτό), κάνοντας λόγο για “απόλυτη εγκατάλειψη των δομών Υγείας στο νησί”.

Το νοσοκομείο Ζακύνθου – εξηγούν – παρουσιάζει τρομακτική έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Ενδεικτικό είναι ότι υπηρετούν μόνο 87 από τους 200 προβλεπόμενους νοσηλευτές.

Τα ρεπό και οι άδειες του προσωπικού δεν μπορούν να δίνονται πια, ενώ εκκρεμούν εκατοντάδες μέρες αδειών, που δεν είναι δυνατό να δοθούν εδώ και ένα χρόνο.

Καταγγέλλουν ότι εκκρεμούν διορισμοί γιατρών, οι οποίοι έχουν κριθεί προ πενταετίας, ενώ νέες θέσεις δόθηκαν με το “σταγονόμετρο” (επτά), προκειμένου να διοριστούν σε μία...τριετία.

Το επικουρικό προσωπικό είναι ελάχιστο και ανέρχεται στο 50% των αναγκών. Απουσιάζουν, δε, οι αγροτικοί και ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι βοηθούσαν σημαντικά. Το προσωπικό συνταξιοδοτείται και δεν αντικαθίσταται ούτε το 20%.

Οι δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) καταρρέουν και οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πια κυρίως τη λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο επίσης απειλείται με κατάρρευση.

Οι εργαζόμενοι ξεκινούν από σήμερα κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την επιβίωση του νοσοκομείου, με χρηματοδότηση και στελέχωση.

Καβάλα

Παρόμοια είναι τα προβλήματα στην Καβάλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του νομού, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, η μονάδα του ΠΕΔΥ Καβάλας λειτουργεί στο επίπεδο που επιτρέπει ο ελάχιστος αριθμός γιατρών που υπηρετεί σε αυτήν.

Ολόκληρη η πόλη της Καβάλας ουσιαστικά αυτή την στιγμή δεν έχει ούτε μία οργανωμένη δημόσια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν ως μοναδική επιλογή για την αναζήτηση δημόσιων υπηρεσιών Υγείας τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα είναι υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο και καλείται να καλύψει την τεράστια ζήτηση σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα.

ΔΗΜ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση