Προβλήματα στην πρόσβαση Ελλήνων ασθενών στη θεραπεία για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, καταγγέλλει το προεδρείο της Ελληνικής Πνευμολογικής Εταιρείας.

Ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας, καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε την Τετάρτη ότι τα φάρμακα δεν περιλαμβάνονται ούτε στις εγκριτικές μελέτες της νόσου.

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι μία χρόνια, μη αναστρέψιμη και τελικά θανατηφόρος πνευμονική νόσος, με διάμεση επιβίωση που εκτιμάται στα 3 έως 5 έτη μετά τη διάγνωση.

H επίπτωση της αυξάνεται με την ηλικία. Στην Ελλάδα, η εκτιμώμενη επίπτωσή της είναι 1 έως 5 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα και ο εκτιμώμενος επιπολασμός 4 έως 18 περιστατικά ανά 100.000.

Στη χώρα μας, οι ασθενείς είναι περίπου 250 και το κόστος της θεραπείας τους είναι 1.500 ευρώ τον μήνα ανά ασθενή.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, ο ΕΟΠΥΥ παρέχει την θεραπεία στους πιο σοβαρά πάσχοντες και όχι στους πιο ελαφρά πάσχοντες που έχουν να ωφεληθούν πολύ περισσότερο.

Λογιστικό

Έκανε λόγο για αποφάσεις με προφανή λογιστικό χαρακτήρα, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 50 από τους συνολικά 250 πάσχοντες που λαμβάνουν θεραπεία στη χώρα μας, να μην έχουν πρόσβαση σε σημαντικές για αυτούς θεραπείες.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι από τη λήψη της αγωγής αποκλείονται οι έχοντες ήπια και πολύ βαριά μορφή της νόσου, παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη λήψη αγωγής μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς.

Καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου, ενώ βελτιώνει σημαντικά και την ποιότητα της ζωής τους.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό