Πολλά και αναπάντητα είναι επί του παρόντος τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί για το μέλλον της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας μετά την έξοδο της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνομιλώντας με εκπροσώπους από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αλλά και το λιανεμπόριο, αυτοί μας ανέφεραν ότι τίποτα πια δεν πρόκειται να είναι το ίδιο και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα προκειμένου να οχυρωθεί η εύρυθμη λειτουργία στο φάρμακο. Ποιες όμως είναι οι πρώτες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της Κοινότητας, καθώς και ποιες αναμένεται να είναι οι πρώτες συνέπειες στο χώρο του φαρμάκου και ευρύτερα στον κλάδο της υγείας;

1) Καταρχήν, όπως μας λένε στελέχη, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη έδρα του ΕΜΑ -όργανο αντίστοιχο με τον δικό μας ΕΟΦ- που σήμερα είναι το Λονδίνο.

2) Επίσης, εκκρεμεί πλέον και η έδρα του αγγλικού θεσμικού οργάνου ΜΗRA. Το τελευταίο λόγω της τεχνογνωσίας που είχε αναπτύξει ήταν αυτό που ενέκρινε νέα σκευάσματα στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

3) Πηγές υποστηρίζουν ότι επιπτώσεις θα υπάρχουν και στο κόστος των σκευασμάτων. Οι τιμές βγαίνουν ως γνωστόν βάσει των τριών φθηνότερων χωρών (που συνήθως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τσεχία). Ωστόσο σε κάποιες κατηγορίες σκευασμάτων συμμετείχε η Αγγλία. Κάτι που πλέον δεν υφίσταται και έτσι στο «καλάθι της τιμολόγησης» η Αγγλία θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλη χώρα (ακριβότερη).

4) Πόσο μεγάλες θα είναι οι απώλειες για τις ελληνικές εταιρείες που έχουν συστήσει εμπορικά παραρτήματα στο αγγλικό έδαφος ή έχουν εξαγοραστεί από αγγλικές εταιρείες.

5) Όνειρο ήταν και πέρασε το παράλληλο εμπόριο προς την Αγγλία (ήταν στις βασικές αγορές που διοχετεύονταν σκευάσματα). Πλέον με την υποτιμημένη στερλίνα δεν συμφέρουν οι εξαγωγές. Αξίζει να αναφερθεί ότι Έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να υποστηρίξουν το παράλληλο εμπόριο είχαν συστήσει και εμπορικές θυγατρικές στο Λονδίνο, οι οποίες όπως εκτιμάται είναι θέμα χρόνου να αναστείλουν και τη λειτουργία τους.

6) Κατακόρυφη πτώση αναμένεται στον ιατρικό τουρισμό, καθώς πλέον γινόμαστε ως χώρα πάρα πολύ ακριβή. Στέλεχος μας επεσήμανε ότι υπάρχει τμήμα του Ιατρικού Τουρισμού, όπως επί παραδείγματι το κομμάτι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που είχε πολλούς Άγγλους πελάτες. Το πιθανότερο θεωρείται ότι αυτοί θα στραφούν τώρα πια σε άλλες αγορές φθηνότερες, όπως για παράδειγμα η Κύπρος ή η Τουρκία. Ένα άλλο θέμα που ανακύπτει για τους Άγγλους τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας τους είναι το ζήτημα της βίζας.

7) Τι μέλλει γενέσθαι με τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που εδρεύουν στην Αγγλία, όπως είναι η Glaxo Smithkline και η Αstra Zeneca. Mετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις έχουν φουντώσει οι φήμες που θέλουν τις διοικήσεις των δύο εταιρειών να είναι έτοιμες για μεταφορά έδρας ή των τμημάτων λειτουργίας τους σε άλλες χώρες (πιθανότατα Ελβετία).

8) Πλήγμα αναμένεται να υποστούν και οι ελληνικές εξαγωγές φαρμάκου, καθώς και το γραφειοκρατικό κόστος αυξάνεται, ενώ αναμένεται και η επιβολή δασμών.

Το σίγουρο είναι ότι το ευρωπαϊκό φάρμακο αλλάζει πλέον σελίδα στην ιστορία του μετά την έξοδο της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να προσδιορίσει κανείς επακριβώς τις συνέπειες αυτής της κίνησης, καθώς όπως λέγεται οι συζητήσεις-διαπραγματεύσεις περί εξόδου μπορούν να κρατήσουν από 6 μήνες έως και 2 χρόνια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο