Γράφει ο

Βασίλης Πρασόπουλος
Πυρηνικός Ιατρός, Διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής – PET/CT Ομίλου ΥΓΕΙΑ

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων/υπολογιστική τομογραφία (PET/CT) είναι μια σύγχρονη μέθοδος μοριακής απεικόνισης η οποία βρίσκει πολλές εφαρμογές στην καρδιολογία, τη νευρολογία και κυρίως την ογκολογία. Η CT (αξονική τομογραφία) ήταν και εξακολουθεί να είναι μια μέθοδος ανατομικής απεικόνισης με υψηλή ευκρίνεια, ευρέως χρησιμοποιούμενη, με πλήθος εφαρμογών. Η ΡΕΤ, με τη χρήση ραδιοεπισημασμένων μορίων, παρέχει λειτουργική πληροφορία για την κατάσταση των ιστών και των οργάνων, καθώς και της παθολογίας τους. Το σύστημα PET/CT παρέχει τη μορφολογική και ταυτόχρονα τη λειτουργική, βιολογική και μεταβολική χαρτογράφηση και πληροφορία σε μία μόνο εξέταση.

Για τη διενέργεια της εξέτασης, μετά τη χορήγηση κατάλληλου ραδιοφαρμάκου ο εξεταζόμενος υποβάλλεται αρχικά σε χαμηλής δόσης CT και διαδοχικά σε απεικόνιση με ΡΕΤ. Τα δεδομένα των δύο απεικονίσεων αποστέλλονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και με τη βοήθεια λογισμικού οι εικόνες PET και CT συντίθενται, ώστε τελικά να ληφθούν οι PET/CT εικόνες και να διενεργηθεί η ανάγνωσή τους.

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ραδιοφάρμακο είναι η FDG, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στην ογκολογία. Η FDG-PET/CT εξέταση διενεργείται τόσο κατά την αρχική σταδιοποίηση όσο και κατά την επανασταδιοποίηση και την εκτίμηση του θεραπευτικού αποτελέσματος ασθενών με λέμφωμα και συμπαγείς καρκίνους, όπως του πνεύμονα, κεφαλής-τραχήλου, του γαστρεντερικού σωλήνα κ.ά. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη διερεύνηση του μονήρους όζου του πνεύμονα και έχει επίσης μη ογκολογικές ενδείξεις, όπως στη διερεύνηση πυρετού αγνώστου αιτιολογίας και φλεγμονών, ενώ ευρεία εφαρμογή βρίσκει πλέον και στον σχεδιασμό των πλάνων ακτινοθεραπείας για την ακριβέστερη ακτινοβόληση των καρκινικών ιστών με διαφύλαξη των υγιών.

Πέραν της FDG, έχουν σχεδιαστεί και έχουν αναπτυχθεί νεότερα ραδιοφάρμακα (π.χ. FLT, FCH κ.λπ.) που χρησιμεύουν στη διερεύνηση υποτροπής του καρκίνου του προστάτη, στη μελέτη ενδοκρανιακών όγκων και τη διαφορική διάγνωση ακτινικής νέκρωσης από υπολειπόμενο όγκο μετά ακτινοθεραπεία αυτών.

Άλλες σημαντικές εφαρμογές της PET είναι η διερεύνηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Alzheimer και τα διάφορα Παρκισονικά σύνδρομα καθώς και στη καρδιολογία για τον έλεγχο της στεφανιαίας νόσου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα