Τα ονόματα των γιατρών που συμμετέχουν σε προωθητικά συνέδρια θα ανακοινώνονται από τις χορηγούς φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Αυτό προκύπτει από γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω), έπειτα από προσφυγή για το θέμα από τον ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ) και τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Με την 5/2016 απόφασή της, η Αρχή αναγνωρίζει ως θεμελιώδες το προβλεπόμενο από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (νόμος 3418/2005) δικαίωμα και υποχρέωση κάθε ιατρού σε συνεχιζόμενη διά βίου εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης και της ειδικότητάς του.

Έκρινε, δε, ότι τα στοιχεία αυτά που αφορούν προωθητικά συνέδρια – και μόνο – πρέπει να υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όσον αφορά στη δημοσιοποίησή τους.

Ειδικότερα η δημοσιοποίηση θα πρέπει να αφορά τα ελάχιστα αναγκαία στοιχεία (όχι το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ των επαγγελματιών Υγείας), να γίνεται με αναλυτική και σαφώς διακριτή αναφορά στα ποσά που ο ιατρός επωφελήθηκε αμέσως ο ίδιος και εκείνα που καταβλήθηκαν για τις λοιπές ανάγκες του ταξιδίου και του συνεδρίου.

Να γίνεται, επίσης, για περιορισμένο διάστημα τριών ετών και ο υπεύθυνος επεξεργασίας πρέπει, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 10 του ν. 2472/1997, να λαμβάνει όλα τα τεχνικά μέτρα ασφαλείας.

Τέλος, η αρχή όρισε ότι κάθε περαιτέρω χρήση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων για άλλο σκοπό δεν είναι νόμιμη.

Το προεδρείο του ΙΣΑ σχολιάζει ότι τάσσεται υπέρ της διαφάνειας και πως θα συνεχίσει να προασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματα των ιατρών μελών του.

Κινητικότητα

Για το θέμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων των γιατρών που συμμετέχουν σε συνέδρια, υπάρχει έντονη κινητικότητα.

Μία φαρμακευτική επιχείρηση δημοσιοποίησε ήδη τα ονόματα των Ελλήνων γιατρών που συμμετείχαν – με δική της χορηγία – σε συνέδρια, εφαρμόζοντας πρακτική που επέβαλε η μητρική εταιρεία.

Στο θέμα θα υπάρξει τοποθέτηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), ο οποίος θα συμμορφωθεί στην παραπάνω γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Εντός των ημερών, θα ανακοινωθεί και το πλαίσιο εφαρμογής από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, σε πλατφόρμα του οποίου θα αναρτώνται τα ονόματα των γιατρών που συμμετέχουν σε συνέδρια.

ΔΗΜ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα