Αυτή την σκέψη την άκουσαν στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο μερών την προηγούμενη εβδομάδα.

Αν ισχύσουν αυτές τότε η απλή αιμοκάθαρση από 105 ευρώ που κοστίζει σήμερα πάει στα 70 ευρώ και η σύνθετη με αιμοδιείθυση από 155 ευρώ κατεβαίνει στα 139,5 ευρώ. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός για τις αιμοκαθάρσεις ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ αν περάσουν οι περικοπές κατεβαίνει στα 94,5 εκατ. ευρώ περίπου.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει» μας λέει παράγοντας που συμμετείχε στην συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις είναι εκρηκτικοί μηχανισμοί αφενός στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σε αυτή την ευπαθή ομάδα και αφετέρου στα θεμέλια ενός ολόκληρου κλάδου. Στον τελευταίο εκτός από τις μονάδες τεχνητού νεφρού που λειτουργούν εντός κάποιων κλινικών υπάρχουν και οι κλινικές χρόνιας αιμοκάθαρσης. Συνολικά φθάνουν τους 100 παίκτες περίπου.

Και όλα αυτά συνεχίζει η ίδια πηγή γίνονται την στιγμή που η ροή των αιμοκαθαρόμενων από τις δημόσιες δομές προς τις ιδιωτικές αυξάνεται γεωμετρικά, όπως και ο αριθμός των ασθενών. Στοιχεία πενταμήνου επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και συγκεκριμένα καταγράφηκε αύξηση των υποβολών για τις αιμοκαθάρσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ιδιωτικές δομές κατά 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μέχρι πέρυσι 6.000 αιμοκαθαρόμενοι επισκέπτονταν τις ιδιωτικές δομές και 4.000 τα δημόσια νοσοκομεία φθάνοντας συνολικά τους 10.000 ασθενείς. Με βάση τα τελευταία στοιχεία οι ασθενείς έχουν φθάσει τους 10.100, εκ των οποίων οι 6.200 νοσηλεύονται στις ιδιωτικές δομές και οι υπόλοιποι στα δημόσια νοσοκομεία.

Η τάση της μετακίνησης αναμένεται να είναι αυξητική υπέρ των ιδιωτικών δομών, καθώς όπως μας επεσήμαναν επιχειρηματίες, είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για τον ασθενή που θέλει να αποφύγει τη λίστα αναμονής αλλά και τις δυσμενείς συνθήκες νοσηλείας του .

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο