Στην τελετή παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Καραγιάννης, Μάριος Κάτσης, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Ιωάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Ηπείρου, ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ιωαννίνων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Από τα 11 νέα ασθενοφόρα που παραδόθηκαν, τα 6 θα εξοπλίσουν τον Παράρτημα του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, 2 τον Τομέα της Άρτας, 2 τον Τομέα της Πρέβεζας και 1 τον Τομέα Ηγουμενίτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός κος Παύλος Πολάκης, κατά την τελετή, ανέφερε πως η τελευταία μαζική προμήθεια ασθενοφόρων πραγματοποιήθηκε το 2004, με κόστος 94.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, περιέγραψε την μακρά και πολυδαίδαλη διαδρομή ενός διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2008 και επειδή "κάποιοι δεν τα έβρισκαν στη μίζα" όπως χαρακτηριστικά τόνισε παρέμενε ανολοκλήρωτος. Με πολιτική απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και μετά από ασφυκτική πίεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρώθηκε το ένα κομμάτι του διαγωνισμού, που αφορούσε στην προμήθεια 90 ασθενοφόρων με κόστος 48.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, ενώ προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός για άλλα 115, αφού ο προηγούμενος προέβλεπε ότι θα αγοράζονταν με κόστος 63.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, γεγονός που δεν δικαιολογούνταν από τις διαφορές στις προδιαγραφές τους.

Ο κος Πολάκης σημείωσε πως η Δημόσια Υγεία αλλάζει σελίδα μετά την ισορρόπηση του συστήματος, που επιτυγχάνεται μέρα με τη μέρα. Επίσης αποκάλυψε ότι μετά από ανασχεδιασμό της χρήσης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα στηριχθεί μαζικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφού θα ενισχυθούν 350 δομές της με 4.000 νέες θέσεις προσωπικού.

Όσο αφορά το ΕΚΑΒ, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι έχουν ήδη προσληφθεί 187 διασώστες, ενώ άλλες 100 νέες θέσεις θα προκηρυχθούν σε περιοχές που θα μείνουν κενά μετά από εσωτερικές μετακινήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά μετά από δημόσια πρόσκληση.

Τέλος, ο κος Πολάκης αναφέρθηκε στα εναέρια μέσα διακομιδής και τόνισε ότι θα χρησιμοποιηθούν 6 ελικόπτερα τύπου Dauphin του Λιμενικού Σώματος, καθώς και δικινητήρια Huey των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια