Σκληραίνει η αντιπαράθεση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για προσλήψεις, οι οποίες γίνονται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ενώ η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εκτιμά ότι οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 35.000.

Παρέμβαση κάνει και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, οι υπεύθυνοι του οποίου εγκαλούν την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως έχει αυτοπαγιδευτεί στις πολιτικές των μνημονίων.

Τα επιχειρήματα που παραθέτει κάθε πλευρά είναι τα εξής:

Υπουργείο

Ορκίστηκαν τον Ιανουάριο 187 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ, ενώ προκηρύχθηκαν 100 νέες θέσεις διασωστών, για τις οποίες έχει γίνει ήδη η κατανομή και έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εργασίας και άμεσα θα σταλούν στον ΑΣΕΠ.

Έχουν ήδη παραδοθεί στις Περιφέρειες 65 από τα συνολικά 90 ολοκαίνουρια ασθενοφόρα, μέσω του διαγωνισμού που είχε ξεκινήσει το 2007, αλλά παρέμενε στα συρτάρια των αρμοδίων έως και το περασμένο καλοκαίρι.

Τα υπόλοιπα 25 ασθενοφόρα θα έχουν παραδοθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για την προμήθεια άλλων 115 καινούριων ασθενοφόρων.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία των προσλήψεων από τους πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 4κ/2015, που αφορούσε 125 νέες μόνιμες θέσεις Π.Ε. και 101 νέες μόνιμες θέσεις Υ.Ε. νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία των προσλήψεων από τους πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 5κ/2015, που αφορούσε 690 νέες μόνιμες θέσεις Τ.Ε. και Δ.Ε. νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Δόθηκε παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 στις συμβάσεις 1.735 ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού.

Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί από τις Υ.ΠΕ. οι προκηρύξεις για 585 θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού και προχωρά σταδιακά ο διορισμός των επιτυχόντων.

Έχουν ήδη σταλεί στον ΑΣΕΠ 1536 νέες θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Από αυτές όσες είχαν προκηρυχθεί στις 4κ και 5κ θα καλυφθούν από τους πίνακες κατάταξης των αντίστοιχων προκηρύξεων, ενώ οι υπόλοιπες θα προκηρυχθούν.

Εντός του 2016 έχουν τοποθετηθεί στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας τουλάχιστον 643 επικουρικοί ιατροί και αναμένεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ικανοποιηθούν άλλα 484 αιτήματα επικουρικών ιατρών.

Έχουν διορισθεί από τον Απρίλιο 141 άτομα σε θέσεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μέσω του προγράμματος του ISF, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Έχουν ήδη προκηρυχθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ περίπου 850 νέες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, για την αντιμετώπιση των αναγκών του προσφυγικού.

Έχει ήδη δοθεί έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο για 1.200 νέες μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε 757 νέες θέσεις μόνιμων ιατρών ΕΣΥ, για τις οποίες τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ολοκληρώνουν σταδιακά την προκήρυξή τους.

Έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία 52 ιατροί και 195 νοσηλευτές/ριες από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Απομένει η ανάληψη υπηρεσίας 10 ιατρών και 9 νοσηλευτών/ριών, από τους πίνακες επιτυχόντων, ενώ οι υπόλοιπες 38 θέσεις ιατρών και οι 196 νοσηλευτών/ριών που δεν καλύφθηκαν θα επαναπροκηρυχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ΠΟΕΔΗΝ

Από την πλευρά του, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει τα λειτουργικά προβλήματα που παρατηρούνται καθημερινά, εστιάζοντας στα εξής:

Από τις αρχές του 2015, το προσωπικό του ΕΣΥ λιγόστεψε κατά 4.000.

Στα νοσοκομεία υπηρετούν σήμερα 45.000 άνθρωποι, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 35.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από το 2013 λιγόστεψε το προσωπικό κατά 15.000.

Η μόνη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού που τρέχει είναι οι 950 θέσεις που είχαν εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση.

Οι 690 θέσεις τακτικού προσωπικού που προχωρούν είναι σταγόνα στον ωκεανό, ενώ οι διαδικασίες μπορούν να διαρκέσουν έως οκτώ μήνες.

Η κυβέρνηση είναι ασυνεπής στις δεσμεύσεις της για 4.500 προσλήψεις εντός του 2015.

Ελληνικό

Παρέμβαση στο θέμα έκανε την Παρασκευή και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, οι υπεύθυνοι του οποίου εγκαλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για ο θέμα των ανασφάλιστων.

Κάνουν λόγο για “φιέστα εγκαινίων” του νοσοκομείου της Σαντορίνης. Το νοσοκομείο – σημειώνουν – παρουσιάζεται ως δημόσιο ενώ στην πραγματικότητα τη διαχείρισή του έχει την αναλάβει Ανώνυμη Εταιρεία και που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στελεχώνει αποψιλώνοντας άλλα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία.

Οι υπεύθυνοι του Ιατρείου απευθύνουν στην ηγεσία του υπουργείου τα εξής ερωτήματα:

Γιατί έχει ανατεθεί η διαχείριση της λειτουργίας του νοσοκομείου στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ), δηλαδή μια Ανώνυμη Εταιρεία;

Με την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου μάθαμε ότι έκλεισε το Κέντρο Υγείας του νησιού. Πως γίνεται να έκλεισε μια δημόσια δομή Υγείας και να ενσωματώθηκε σε μια δομή που την διαχειρίζεται μία ΑΕ;

“Το υπουργείο Υγείας φαίνεται να ασχολείται με φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα που δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη που έχει η ηγεσία του να παρουσιάσει κάτι θετικό, αυτοπαγιδευμένη στην πολιτική των μνημονίων που ακολουθεί με πιστή ευλάβεια”, σχολιάζουν οι υπεύθυνοι του Ιατρείου.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα