Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια δωρεάν ή με έκπτωση 50% στις μετακινήσεις αναπήρων, περιλαμβάνονται σε κοινή απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω.

Σύμφωνα με την απόφαση, έκπτωση 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ παρέχονται στις εξής κατηγορίες:

Σε αναπήρους, οι οποίοι έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος και σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας έχουν άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 67%, των οποίων το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 23.000 ευρώ ή το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω.

Το ύψος του εισοδήματος αποδεικνύεται με την προσκόμιση φωτοαντιγράφου του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης του φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2014.

Τυφλοί

Οι ολικά τυφλοί εξαιρούνται των εισοδηματικών κριτηρίων και λαμβάνουν δελτίο μετακίνησης ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

Το Δελτίο Μετακίνησης χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας.

Ισχύει για το χρονικό διάστημα που αναγράφεται κατά την έκδοσή του, δηλαδή για το έτος 2016 και για όσο διάστημα από το επόμενο έτος (2017) απαιτείται για να εκδοθεί η νέα κοινή υπουργική απόφαση για τη χορήγησή του.

Γνωμάτευση

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών, στην οποία θα αναγράφεται απαραίτητα το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 67%.

Όσοι λαμβάνουν σύνταξη επ' αόριστον με απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού φορέα, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς να απαιτείται η έκδοση πρόσθετης γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.

Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων ή των Περιφερειών, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών.

Οι τυφλοί και τα άτομα με δείκτη νοημοσύνης 30 και κάτω, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

ΔΗΜ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία