Η ελονοσία είναι μία σοβαρή νόσος, η οποία οφείλεται στο πλασμώδιο, ένα παράσιτο το οποίο προσβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο έπειτα από τσίμπημα από θηλυκό μολυσμένο κουνούπι, που ανήκει στο γένος Ανωφελές (Anopheles).

Μόνο κουνούπια του συγκεκριμένου γένους μπορούν να μεταδώσουν την ελονοσία και πρέπει προηγουμένως να έχουν τσιμπήσει άτομο που είναι μολυσμένο με το παράσιτο που την προκαλεί.

Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και με μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων και χρήση μολυσμένων βελονών ή συριγγών. Πιο σπάνια, μπορεί να μεταδοθεί και από τη μητέρα στο έμβρυο.

Το παράσιτο δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο μέσω της συνηθισμένης κοινωνικής επαφής (άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Τα πλασμώδια της ελονοσίας μεταδίδονται μόνο από τα μολυσμένα θηλυκά κουνούπια του γένους Ανωφελές και όχι από άλλα είδη κουνουπιών.

Άλλα είδη κουνουπιών μπορούν, ωστόσο, να μεταδώσουν ιούς, όπως το Δυτικού Νείλου και του Δάγκειου πυρετού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις και ανάλογα με το είδος του πλασμωδίου, τα συμπτώματα εμφανίζονται από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού.

Σε άλλες περιπτώσεις, ενδέχεται να εμφανιστούν έως και έναν χρόνο μετά τη μόλυνση!

Η λοίμωξη από P. vivax ή από P. Ovale, εάν δεν θεραπευτεί ριζικά, μπορεί να υποτροπιάσει, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νοσήσει ξανά μέσα σε διάστημα μηνών από το πρώτο επεισόδιο έως και πέντε ετών, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι και έξι έτη αργότερα.

Συμπτώματα

Η κλινική εικόνα της νόσου ποικίλλει από ασυμπτωματική έως και σοβαρή νόσηση ή και θάνατο.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ελονοσίας είναι υψηλός πυρετός με ρίγος, εφίδρωση, κεφαλαλγία, μυαλγία και γενική αδιαθεσία και συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Ο πυρετός μπορεί να εμφανίζεται κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα, χωρίς αυτό να παρατηρείται συχνά.

Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν είναι ναυτία, εμετός, διάρροια και κοιλιακός πόνος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος.

Θεραπεία

Η ελονοσία είναι ιάσιμη και θεραπεύεται αποτελεσματικά, στην περίπτωση που διαγνωστεί έγκαιρα και ο ασθενής λάβει την κατάλληλη αγωγή.

Σε περίπτωση που δεν δοθεί κατάλληλη θεραπεία, σε σοβαρές μορφές της νόσου μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Επισυνάπτεται πιο κάτω κείμενο του ΚΕΕΛΠΝΟ με ερωτήσεις και απαντήσεις για την ελονοσία.

ΔΗΜ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης