Θέμα ημερών είναι η εκταμίευση 166,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόκειται για πληρωμές οι οποίες αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού για νοσήλια ασφαλισμένων του σε δημόσια και νοσηλευτικά ιδρύματα ειδικού καθεστώτος.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Οργανισμού, βρίσκεται σε φάση υλοποίησης πρόγραμμα πληρωμών προς φαρμακευτικές εταιρείες και νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Μπερσίμη (φωτό), έχει εκταμιευθεί ποσό 270 εκατομμυρίων ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω του ειδικού προγράμματος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους.

Από τον μήνα Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν επιπλέον πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση ληξιπροθέσμων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και σε άλλους παρόχους, μειώνοντας ισόποσα τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εκκαθάριση υποβολών των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Έως τις 24 Αυγούστου, ενταλματοποιήθηκαν προς πληρωμή υποβολές δαπανών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου - Μαρτίου διαφόρων κατηγοριών παρόχων.

Υποβολές

Το ποσοστό του συνόλου των υποβολών που έχουν αποζημιωθεί ή έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμών, κυμαίνεται ενδεικτικά ως εξής:

Από 95,6% (ψυχιατρικές κλινικές, κλινικές κλειστής νοσηλείας) έως και 100% (πολυϊατρεία, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης – μονάδες τεχνητού νεφρού) για τον Ιανουάριο.

Από 85,4% (κέντρα αποθεραπείας αποκατάστασης, κλειστής νοσηλείας) έως και 100% (ιατρικές επισκέψεις, φυσικοθεραπευτές) για τον Φεβρουάριο 2016.

Αντίστοιχα, για τον Μάρτιο εξελίσσεται η διαδικασία έκδοσης ενταλμάτων και πληρωμών για όλες τις κατηγορίες των παρόχων του ΕΟΠΥΥ.

Εντάλματα

Ειδικότερα, έχουν αποζημιωθεί ή εκδοθεί εντάλματα πληρωμών σε ποσοστά από 50,7% έως και 86,8% ανά κατηγορία παρόχων.

Για τον Απρίλιο, η έναρξη των ενταλματοποιήσεων και πληρωμών αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, το πρόγραμμα πληρωμών εξελίσσεται με συνέπεια και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες και την ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;