Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας, με θέμα τις ελλείψεις αίματος.

Το πρόβλημα οφείλεται στη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών κάθε καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη κρουσμάτων ελονοσίας.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι δώδεκα δήμων της χώρας βρίσκονται σε προσωρινό αποκλεισμό από την αιμοδοσία, λόγω εντοπισμού κρουσμάτων ελονοσίας στις εν λόγω περιοχές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το 2009 και μετά η ελονοσία απασχολεί όλο και πιο συχνά τις υγειονομικές αρχές και η μετάδοσή της μέσω μετάγγισης είναι πιθανή.

Με αυτό το δεδομένο, οι περιοχές όπου εκδηλώνονται κρούσματα ελονοσίας χαρακτηρίζονται ως “επηρεαζόμενες” και – μεταξύ των άλλων μέτρων – οι κάτοικοί τους εξαιρούνται από την αιμοδοσία. Εξαιρούνται και όσοι τις έχουν επισκεφθεί και έχουν μείνει τουλάχιστον μία ημέρα.

Ο ορισμός των επηρεαζόμενων από την ελονοσία περιοχών, γίνεται από διεπιστημονική ομάδα εργασίας, έπειτα από την εξέταση επιδημιολογικών, εντομολογικών και γεωγραφικών δεδομένων για κάθε κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Χαρακτηρισμός

Η διάρκεια του χαρακτηρισμού της κάθε “επηρεαζόμενης περιοχής” είναι πάνω από ένα έτος. Ο αποχαρακτηρισμός της γίνεται εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης για δύο περιόδους κυκλοφορίας κουνουπιών.

Οι “επηρεαζόμενες” από ελονοσία περιοχές είναι οι δήμοι Φαρκαδόνας και Τρικκαίων (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων), Παλαμά (Π.Ε. Καρδίτσας), Ευρώτα (Π.Ε. Λακωνίας), Χαλκιδέων (Π.Ε. Ευβοίας), Θηβαίων (Π.Ε. Βοιωτίας), Τεμπών (Π.Ε. Λάρισας), Μαραθώνος (Π.Ε. Ανατολικής Αττικής), Δυτικής Αχαΐας (Π.Ε. Αχαΐας), Ανδραβίδας - Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας) και Λαγκαδά και Πυλαίας (Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές περιέχουν λιπαρά ω-3
Την Κυριακή 2 Ιουνίου ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον καρκίνο
'Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου για τον HIV