Στα χέρια μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) έχει αφεθεί η ιατρική φροντίδα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), η κατάσταση αυτή εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία αυτών των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους, καταρρακώνει την αξιοπρέπειά τους και αφήνει αθωράκιστη τη Δημόσια Υγεία.

Σε έκθεση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με κρούσμα ηπατίτιδας Α, σε Κέντρο Φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας, αποκαλύπτεται ότι ο υγειονομικός χειρισμός του περιστατικού έγινε αποκλειστικά από την ΜΚΟ.

Το προεδρείο του Συλλόγου παραθέτει απόσπασμα της έκθεσης, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Η ΜΚΟ Solidarity Now είναι υπεύθυνη για τη δωρεά παροχή φαρμάκων, καθώς και για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε ιδιωτικά ιατρεία. Όταν κάποιο περιστατικό χρήζει περαιτέρω ιατρικής φροντίδας ή νοσηλείας ή είναι λοιμώδες μεταφέρεται με ευθύνη της ΜΚΟ σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων”!

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι υγειονομικές αρχές είναι παντελώς απούσες και ότι ακόμα και η διαχείριση των λοιμώδη νοσημάτων γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη των ΜΚΟ.

Έγγραφο

Επισημαίνει, δε, ότι την αδυναμία των ΜΚΟ να αναλάβουν την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων παραδέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννης Μουζάλας, ο οποίος σε έγγραφο που απευθύνει στις ΜΚΟ, στις 24 Αυγούστου αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Αγαπητοί συνεργάτες, θέλουμε να αναφέρουμε την ανησυχία μας που εντοπίζετε σε μια βασική έλλειψη αναφορικά με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τους φορείς σας μέσα στους χώρους των Ανοιχτών Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών…

Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διαχείριση περιστατικών, τα οποία πάσχουν ή από κάποιο σοβαρό ή από κάποιο έκτακτο πρόβλημα υγείας και πρέπει να διαμετακομισθούν ή να διασυνδεθούν με το αντίστοιχο νοσοκομείο του ΕΣΥ”.

Το προεδρείο του ΙΣΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει την ευθύνη της υγειονομικής φροντίδας των μεταναστών.

Χαρακτηρίζει την κατάσταση “απαράδεκτη”, εκτιμώντας ότι εκθέτει τη χώρα μας και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία των προσφύγων – μεταναστών όσο και για τη Δημόσια Υγεία.

Κρούσματα

Το θέμα αποκτά αυξημένη βαρύτητα, έπειτα από την ανακοίνωση τεσσάρων νέων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας.

Δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στην Παιδιατρική και Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, ενώ δύο ακόμη νοσηλεύθηκαν προ δεκαημέρου.

Στην Παιδιατρική κλινική του ίδιου νοσοκομείου νοσηλεύτηκε πριν από ένα δίμηνο ένας μικρός ασθενής με φυματίωση, ο οποίος διέμενε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του Χέρσου.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας