Σοβαρές ελλείψεις σε αίμα, οι οποίες οδηγούν σε μειωμένες ή καθόλου μεταγγίσεις πολυμεταγγιζόμενων ασθενών, καταγγέλλει ο Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.

Οι ελλείψεις παρατηρούνται από το καλοκαίρι στα νοσοκομεία “Αγία Σοφία”, “Γ. Γεννηματάς” της Αθήνας και “Λαϊκό”.

Οι ασθενείς κάνουν λόγο για δραματική και επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή 1.000 περίπου πολυμεταγγιζόμενων ασθενών από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), οι οποίοι νοσηλεύονται και μεταγγίζονται συστηματικά στα συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι ελλείψεις – αναφέρουν – είναι συνεχιζόμενες από τις αρχές Αυγούστου και αφορούν όλες τις ομάδες αίματος.

Η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια είχε ως αποτέλεσμα πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς είτε να λαμβάνουν πολύ μικρότερη από την απαραίτητη για τον οργανισμό και την καλή πορεία της υγείας τους ποσότητα αίματος είτε, ακόμα χειρότερα, να αναβάλλουν τις μεταγγίσεις τους.

Αυτό συνέβη σε 40 θαλασσαιμικούς στο “Λαϊκό” νοσοκομείο και είχε διάρκεια πάνω από 20 ημέρες!

Σύμφωνα με τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι ελλείψεις οφείλονται:

  • Στην έλλειψη προσωπικού (κυρίως παρασκευαστών) που εμποδίζει την πραγματοποίηση επαρκών εξωτερικών αιμοληψιών με συνεργεία των αιμοδοσιών, αλλά και την ολοήμερη λειτουργία τους, η οποία θα διευκόλυνε τους αιμοδότες να αιμοδοτήσουν απρόσκοπτα.
  • Στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ανέκαθεν η προσέλευση αιμοδοτών ήταν μειωμένη, κάτι που το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εντούτοις δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή της κατάστασης.
  • Στη μείωση αποστολής μονάδων αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν διευκρινιστεί οι αιτίες αυτής της εξέλιξης για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς.
  • Στην εμφάνιση της ελονοσίας και τον αποκλεισμό εξ αυτού του λόγου πληθυσμιακών ομάδων - εν δυνάμει αιμοδοτών.
  • Στον κακό προγραμματισμό εκ μέρους ορισμένων υπηρεσιών Αιμοδοσίας.
  • Στο γεγονός ότι πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού (κάτω από 5%) είναι εθελοντές αιμοδότες.

Θύματα όλων των παραπάνω καταστάσεων παραμένουν για άλλη μία φορά οι πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από θαλασσαιμία, των οποίων ο προγραμματισμός τους “τινάχτηκε” στον αέρα.

Εξαντλήθηκε, δε, το συγγενικό και οικογενειακό περιβάλλον από τη δυνατότητα να αιμοδοτούν διαρκώς, ενώ κλονίζεται και μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια και η καλή πορεία της υγείας τους.

Οι πάσχοντες καταγγέλλουν το ότι 40 ασθενείς στο “Λαϊκό” νοσοκομείο των οποίων ο αιματοκρίτης, από τις συνεχείς αναβολές μεταγγίσεων άγγιξε το 18!

Έκκληση

Επειδή μέχρι σήμερα το πρόβλημα βαίνει όλο και προς το χειρότερο και σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα συνεχίσει να υφίσταται άγνωστο μέχρι πότε, κάνουν έκκληση προς όλον τον ενεργό αιμοδοτικά πληθυσμό να προσέλθει και να αιμοδοτήσει στα εξής νοσοκομεία:

Αιμοδοσία νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία” (Θηβών και Παπαδιαμαντοπούλου, Γουδή τηλ. 2132013654-5).

Αιμοδοσία Γενικού Κρατικού Αθηνών (Λεωφ. Μεσογείων 154, τηλ. 2132032477, 2132032478, 2107778859, 2107759119).

Αιμοδοσία Λαϊκού νοσοκομείου Αθηνών (Αγ. Θωμά 17, Γουδή τηλ. 2132061035, 2132061635-6, 2132061597).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα