Δέκα σημαντικές ελλείψεις αντιμετωπίζει η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να υστερεί σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Με σκοπό την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και υλοποιώντας δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου, αναμένονται παρεμβάσεις σε τομείς όπως η αξιολόγηση τεχνολογίας και τα πληροφοριακά συστήματα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας σε τεχνική ενημέρωση στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα “Η πρόσβαση στα καινοτόμα υψηλού κόστους φάρμακα: προκλήσεις και προοπτικές”.

Ο κ. Μπασκόζος επεσήμανε ότι η Ελλάδα βιώνει συνθήκες “υγειονομικής φτώχειας”, η οποία πηγάζει και από την οικονομική κρίση.

Είναι – είπε – και αποτέλεσμα εφαρμογής αποτυχημένων πολιτικών, οι οποίες όχι μόνο δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο, αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την σταθερότητα και την βιωσιμότητα του συστήματος της δημόσιας Υγείας.

Ο γενικός γραμματέας απέδωσε τη δεινή κατάσταση στον τομέα του φαρμάκου στις εξής παραμέτρους, οι οποίες μεγεθύνουν το πρόβλημα και τις προκλήσεις για την πολιτική ηγεσία:

  1. Στη μη εφαρμογή “κλειστών προϋπολογισμών” για το σύνολο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για τους νοσηλευόμενους και για τους εξωτερικούς ασθενείς, ως αποτέλεσμα των μνημονίων.
  2. Στις αυξημένες ιδιωτικές πληρωμές.
  3. Στην έλλειψη αξιολόγησης των τεχνολογιών Υγείας.
  4. Στην απουσία μητρώων ασθενών, θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ψηφιακού φακέλου ασθενούς.
  5. Στον μη ενδεδειγμένο έλεγχο του όγκου της φαρμακευτικής δαπάνης.
  6. Στην πολύ πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ.
  7. Στη μη συστηματική διενέργεια προσφορών.
  8. Στη χαμηλή διεισδυτικότητα των γενοσήμων φαρμάκων.
  9. Στις ελλείψεις φαρμάκων, εξαιτίας εμπορικών λόγων.
  10. Στην έλλειψη βιώσιμου και προγνωστικού πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής.

Αδυναμίες

Ο κ. Μπασκόζος επεσήμανε ότι υπάρχουν αδυναμίες και στους διεθνείς μηχανισμούς, τονίζοντας ότι απαιτείται μία διαφορετική διάρθρωση μεταξύ της έγκρισης, της κοστολόγησης και της αποζημίωσης των φαρμακευτικών προϊόντων σε ένα παγκόσμιο επίπεδο.

Για διαφόρους λόγους – εξήγησε – η κοστολόγηση των φαρμάκων δεν είναι πάντα διαφανής. Επιπλέον, οι αποφάσεις χρηματοδότησης σε μία συγκεκριμένη χώρα σαφώς επηρεάζουν άλλα κράτη, προκαλώντας μερικές φορές αυτό που ονομάζουμε φαινόμενο ντόμινο, που επαυξάνει και την πίεση της κοινής γνώμης.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας υπογράμμισε ότι στη χώρα μας αναμένεται να λειτουργήσει ένας φορέας αξιολόγησης των τεχνολογιών Υγείας.

Θα υπάρξουν, παράλληλα, προμήθειες σε κεντρικό επίπεδο, θα επανασχεδιαστούν τα πληροφοριακά συστήματα, όπως τα μητρώα και οι βάσεις δεδομένων, θα εισαχθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα σύμφωνα με την κλινική πρακτική και την αρμοδιότητα και θα προωθηθεί η συστηματική ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφορίας σε διεθνές επίπεδο.

Διαπραγμάτευση

Ο κ. Μπασκόζος σημείωσε πως αν και φαρμακευτική πολιτική είναι σήμερα αρμοδιότητα των εθνικών κρατών, αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής συνοχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί να ενδυναμώσει τους μηχανισμούς της συνεργασίας και της ενότητας μεταξύ των κρατών – μελών σε αυτό το πεδίο.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχει πολλαπλασιαστική επίδραση, αν οι φαρμακευτικές εταιρείες αντιληφθούν ότι η διαπραγμάτευση μιας κοινωνικά αποδεκτής αποζημίωσης είναι η μοναδικά βιώσιμη λύση σε αντιστοιχία με την αξία των καινοτόμων φαρμάκων.

Δεν πιστεύουμε – ανέφερε – ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν θα πρέπει να λάβει μια δίκαιη ανταμοιβή για την καινοτομία, όσο φυσικά συμμορφώνεται με την ερευνητική και τιμολογιακή διαφάνεια.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι απαράδεκτο να στερούμε από τους ασθενείς την πρόσβαση σε αυτή, επειδή τα κράτη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν φάρμακα που αντιπροσωπεύουν μια πραγματική θεραπευτική πρόοδο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό