Πολύς δρόμος πρέπει να διανυθεί μέχρι να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων ασθενών τα παραγόμενα στην Ελλάδα αντίγραφα φάρμακα (γενόσημα).

Παρότι αναγνωρίζονται διεθνώς και έχουν κερδίσει σημαντικό μερίδιο σε μεγάλες αγορές, το 62% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν τα εμπιστεύονται.

Το “στοίχημα” για την πολιτεία είναι να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει και τα παραγόμενα σκευάσματα να ανέβουν ψηλά στις προτιμήσεις των ασθενών.

Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών της να φτάσει τη διείσδυση των γενοσήμων στο 60% έως τον Μάρτιο του 2018, το ποσοστό ξεπερνά σήμερα μετά βίας το 20%.

Με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας, το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης οργάνωσε την Πέμπτη εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει περάσει από την υπερβολική φαρμακευτική δαπάνη, που υπήρχε πριν από την κρίση, στο αντίθετο άκρο.

Η βίαιη μείωση της δαπάνης – είπε – καταστρέφει την παραγωγική βάση και το κοινωνικό κράτος.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι τα συστήματα δεν μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις από τα πολύ ακριβά καινοτόμα φάρμακα.

Έκανε λόγο για έντονη κερδοσκοπία, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με κοινή διαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών χωρών με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης μίλησε για την ανάγκη σύνδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας με την παραγωγή, λέγοντας πως σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει το παράδοξο να γίνεται σοβαρή έρευνα, η οποία συνδέεται ελάχιστα με τη βιομηχανία.

Υλοποίηση

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων αναγνώρισε την αξία της μελέτης, λέγοντας ότι το βασικό είναι η υλοποίησή της.

Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι οι τιμές των ελληνικών σκευασμάτων μειώνονται συνεχώς και ανέδειξε την ανάγκη να ελεγχθεί η κατανάλωση.

Αναφερόμενος στις επιβαρύνσεις των εταιρειών (clawback και rebate), είπε ότι αποτελούν το 30% του τζίρου των βιομηχανιών!

Εικόνα

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη μελέτη, η εικόνα της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας έχει ως εξής:

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ (2014), σημειώνοντας πτώση της τάξης του 12% σε σχέση με το 2009. Η κερδοφορία, ωστόσο, παραμένει σταθερή (4%).

Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία συγκεντρώνει περίπου το ένα τέταρτο της εθνικής αγοράς φαρμάκων (24% όγκος και 27% κύκλος εργασιών).

Το 21% του κύκλου εργασιών αφορά εξαγωγές σε περισσότερες από 85 χώρες. Στις μονάδες του κλάδου απασχολούνται περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι.

Ενίσχυση

Για την ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας, προτείνονται – μεταξύ άλλων – τα παρακάτω:

Αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων.

Εξορθολογισμός των πολιτικών τιμοδότησης και αποζημίωσης, με στόχο την αποφυγή ενεργοποίησης των μέτρων του clawback και του rebate.

Ισχυρή διασύνδεση των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων με τη βιομηχαία.

Προτείνεται, επίσης, αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση του κλάδου και παροχή κινήτρων για ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

 

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο