Ούτε για καλημέρα δεν είναι τα διαθέσιμα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (24 εκατ. ευρώ) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, λέει η αγορά, τονίζοντας ότι στο συμπέρασμα αυτό μπορεί να φθάσει κανείς αν ξέρει λίγα μαθηματικά.... προκειμένου να διαπιστώσει ότι τα διαθέσιμα κονδύλια είναι….’’κουκιά’’.

Και εξηγούν οι γνωρίζοντες: Αν οι πρόσφυγες κάνουν το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α και Β, τότε μιλάμε για κατά κεφαλήν κονδύλι ύψους 160 ευρώ... Τουτέστιν, με βάση των αριθμό των προσφύγων που κατοικοεδρεύουν στη χώρα, περί τα 14 εκατ. ευρώ. Οι άνθρωποι αυτοί, ισχυρίζονται οι πηγές μας, μπαίνουν στα νοσοκομεία για ένα εμβόλιο και βρίσκουν οι γιατροί ότι πάσχουν από πολυάριθμες νόσους.

Και λένε οι κυβερνητικοί κύκλοι ότι φθάνουν τα κονδύλια ακόμη και για νοσηλεία... Μα πώς; αναρωτιούνται. Η διάγνωση ηπατίτιδας σημαίνει παραμονή στο νοσοκομείο για 15 ημέρες και τουλάχιστον τρίμηνη παρακολούθηση. Η διάγνωση, επίσης, φυματίωσης, σημαίνει και πάλι νοσηλεία και παρακολούθηση για 9 μήνες, ενώ τα ίδια ισχύουν και για την ελονοσία. Δηλαδή μιλάμε για διαδικασίες χρονοβόρες και πολύ υψηλού κόστους.

Δεν έχουν καταλάβει, τονίζουν πηγές της αγοράς, την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται με μία υγειονομική βόμβα ανά χείρας... Μιλάμε για ανθρώπους που προέρχονται από χώρες με αυξημένα επίπεδα νοσηρότητας. Από την άλλη, η Ελλάδα παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει, είχε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να αναπτύξει ένα υψηλό επίπεδο κάλυψης, παροχής και πρόληψης. Δεν είναι τυχαίο, μας λέει παράγοντας, ότι μέχρι και πριν από μερικά χρόνια οι φοιτητές Ιατρικής και οι ειδικευόμενοι έψαχναν περιστατικά ελονοσίας για να τα μελετήσουν. Σήμερα, ξεχασμένες ασθένειες για τη χώρα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ξεχασμένη ψώρα. Φαρμακοποιός, μας αποκαλύπτει ότι τα σχετικά περιστατικά στο φαρμακείο του δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού το χρόνο. Σε κάποιο όμως hot spot, συνεχίζει ο ίδιος, τα φάρμακα που έφθαναν καθημερινώς, ήταν με το «τσουβάλι»- και πάλι δεν έφταναν.

Ως εκ τούτου, τα διαθέσιμα κονδύλια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των προσφύγων- μεταναστών είναι τουλάχιστον ανεπαρκή….
Και μπορεί κάποιος να «τρέξει» να ισχυριστεί ότι με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς απομένουν άλλα 10 εκατ. ευρώ…. Και οι καλά γνωρίζοντες απαντούν ότι κάποια χρήματα πρέπει να πάρουν και οι 850 άνθρωποι- που λέει η κυβέρνηση ότι θα τους κάνει σύμβαση- προκειμένου να βοηθήσουν στο τεράστιο έργο της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων!

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό