Ανακοινώσεις για την εξόφληση των οφειλόμενων προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, έκανε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Ο Σωτήρης Μπερσίμης συμμετείχε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), όπου ανέφερε τα εξής:

Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουν εκκαθαριστεί οι ιατρικές επισκέψεις τουλάχιστον του Αυγούστου.

Για τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση και έχουν ελεγχθεί οι οφειλές του Οίκου του Ναύτη. Για τα υπόλοιπα Ταμεία επίκειται νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να πληρωθούν οι οφειλές με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.

Όσον αφορά το 10% των ετών 2014 και 2015, θα γίνει έλεγχος και θα εκκαθαριστούν μέσα στο 2017.

Για την εξόφληση του clawback, θα δοθεί η δυνατότητα να καταβληθεί σε δόσεις.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΙΣΑ, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έκανε εκτενή ενημέρωση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τόσο τον ιατρικό κόσμο και τους ασφαλισμένους.

Συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, όπως οι νέες συμβάσεις, η πληρωμή των τρεχουσών δαπανών και το καθεστώς αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου τόνισαν ότι ο ιατρικός κλάδος αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνται στον βαθμό που θα έπρεπε βάση των εισφορών τους.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ παρουσίασε το σχεδιασμό του για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Οργανισμού και δεσμεύθηκε για την έγκαιρη αποπληρωμή των οφειλών στους παρόχους.

Συμβάσεις

Έγινε εκτενής συζήτηση για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους κλινικούς γιατρούς.

O πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ανέφερε πως απαιτείται ένα νέο δίκαιο σύστημα, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων και θα ανοίγει την πόρτα σε όλους τους γιατρούς και ειδικά στους νεώτερους.

Απαιτείται – είπε – ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, το οποίο θα αντιμετωπίζει τον ασθενή με σεβασμό και θα καλύπτει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό μας.

Είναι απαράδεκτο, την ώρα που οι ασφαλισμένοι δεν βρίσκουν γιατρό να εξυπηρετηθούν, τα καλύτερα μυαλά της χώρας να φεύγουν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν επαγγελματικά.

Διαπραγμάτευση

Ο κ. Μπερσίμης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις.

Για τις ιατρικές επισκέψεις μελετάται ένα νέο σύστημα, το οποίο θα βασίζεται στις ανάγκες της κάθε περιοχής με κίνητρα για τους νεότερους γιατρούς.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είπε πως ο Οργανισμός αποζημιώνει τις ακτινοθεραπείες και κάλεσε του ασφαλισμένους - σε περίπτωση που γίνονται επιπλέον χρεώσεις - να το καταγγείλουν.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]